Chcete stavět na Berounsku? Tak si pořádně připlatíte

Život v přírodě je zase o něco dražší
 

Lidé se stále častěji stěhují z velkých měst mimo hustou aglomeraci. Praha není výjimkou a je jasné, že obyvatelé hlavního města by rádi zakotvili také na Berounsku. V posledních letech je to jedna z nejoblíbenějších destinací, a tak není divu, že ceny pozemků jdou strmě nahoru. 

Okolí Berouna je, co se týká stavebních parcel, velmi žádaným zbožím. Pražané si tam už desítky let pořizují chaty a chalupy, aby tam trávili víkendy. V poslední době je však patrná změna. Lidé se tam totiž chtějí stěhovat natrvalo. Je to tedy přesně naopak. Život v přírodě a klidu je lákavější a do hlavního města se cestuje na návštěvy nebo na pár dní za zábavou. 

Samozřejmě to ale znamená, že ceny dostupných pozemků, na kterých se dá ještě stavět, letí směrem nahoru. Hodně ale záleží na tom, kde byste chtěli zakotvit. Například v záplavových oblastech je logicky levněji. Jenže tady zase reálně hrozí, že si budete muset nový dům vybudovat jednou za pár let, protože ten starý vám zničí velká voda. A to není zrovna ekonomické. 

Nejlevnější pozemky kolem Berouna se dají sehnat třeba kolem Tmaně nebo Vráže. Relativně dobré ceny jsou i v Králově Dvoře, což je do centra Berouna coby kamenem dohodil. Například lokalita Zdejciny nabízí "zboží" už od 1800 korun za metr čtvereční. Stejná cena je i v Hořovicích s tím rozdílem, že tam na volné místo zřejmě nenarazíte. 

Bezprostřední okolí Berouna je však o něčem jiném. Zejména tedy tam, kde neruší hluk z čehokoli a do přírody je pár kroků. Ne náhodou je tak nejdražším artiklem lokalita na Cibulce v Berouně-Závodí. Tam se cena za metr čtvereční blíží ke čtyřem tisícům. O tisícovku méně zaplatíte za pozemky Máchovny, kde máte ještě poměrně velkou šanci, že dostanete něco volného. 

Je zřejmé, že jestli toužíte po klidu a čerstvém vzduchu, budete muset sáhnout dost hluboko do kapsy. Nabídka je, ale rozhodně není nejlevnější. Na druhou stranu, co byste neudělali pro své zdraví, že?