10 NEJkrásnějších míst, kam vyrazit ve Středočeském kraji na výlet

Kam vyrazíte vy?

Váháte, kam  vyrazit na výlet? Trochu se oteplilo, a tak je ten správný čas na to někam vyrazit.  Pokud se vám nechce nikam daleko, nebojte se! Určitě najdete zajímavá a krásná místa i ve Středočeském kraji. Je jedno, jestli jste zkušený turista, nebo jste v zimě vypadli z kondice. Mrkněte se, kam se určitě vyplatí vyrazit!

reklama

Ta nejlepší místa na výlet, ať už se vám líbí cokoliv? Tady jsou! Jaro už je za dveřmi, a tak je nejvyšší čas na to vyrazit ven a užít si, že se pořád nepohybujeme jen mezi čtyřmi stěnami. Taky to tak vnímáte? A máte nějaké místo, které není mezi naší desítkou? Napište nám!

  • Zvířetice 

Zvířetice jsou dnes poměrně rozsáhlá zřícenina hradu založeného ve 14. století Markvarticem Zdislavem, synem purkrabího Pražského hradu Havla z Lemberka. Hrad můžeme nalézt nad vesnicí Podhradí, asi 2 km jihozápadně od města Bakov nad Jizerou. 

Zajímavost: V patře paláce byly pokoje vrchnosti i panských úředníků, vrchnostenská kancelář a v podkroví byt kaplana. V přízemí byly sklepy, pivovar a stáje, u věže komůrka vrátného a na věži hodiny. Roku 1693 zámek vyhořel, avšak záhy se dočkal opravy. V roce 1720, kdy byl ještě obyvatelný, jej však zasáhl blesk a následnému požáru podlehl, pak už ho nikdo neopravoval a zkáza byla rychlá.

  • Lázně Poděbrady

Nemusíte být právě na lázeňském pobytu, abyste si mohli užít lázeňského prostředí. Užijte si i romantické procházky městem a ochutnávku lázeňských oplatek. Lázně Poděbrady žijí i večer kulturním programem! Nebojte se vzít s sebou i své děti. 

Zajímavost: Lázně Poděbrady jsou díky úspěšnému lázeňství vyhlášené již od roku 1908. Lázně Poděbrady vycházejí ze stoleté tradice a snaží se zcela využívat unikátních účinků přírodního zdroje minerální vody. 

  • Kutná Hora

Bohaté město Kutná Hora je historickým jádrem. Seznam světového dědictví UNESCO se tady píše sám. Turisté mají největší zájem tradičně o Kostnici a chrám svaté Barbory. Ročně navštíví Kutnou Horu až 300 tisíc turistů. 

Zajímavost: Chrám sv. Barbory stojí trochu na vzdor. Ve výzdobě nad levým vchodem objevíte plastiku horníka, který je otočený zády k městu a přidržuje si kutnu, takže trochu odkrývá své pozadí. Byl sem umístěn v době, kdy se kutnohorští podnikatelé semkli proti zástupcům krále, ale dá se chápat jako univerzální symbol.

  • Zámek Nelahozeves 

Ideální výlet pro rodiny s dětmi. Užijte si ho od července do srpna. Navíc se sem dostanete i na kole po luxusních cyklostezkách a cyklisté jsou na zámku jednoznačně vítáni! 

Zajímavost: Uvidíte umělecké unikáty Lobkowiczkých sbírek, přilehlý park anglického typu a užijete si i renesanční zámek - jak zvenku, tak zevnitř. 

  • Malotická tvrz 

Nezvyklé místo, kam vás běžně nenapadne zajet? To je Malotická tvrz. Jde o tvrz asi 5 km jižně od Kouřimi. Nejspíše vznikla ve druhé polovině 14. století. Malotická tvrz byla typem gotické vodní tvrze. Hlavní součástí jejího opevnění byl a je rybník, z něhož se plnily příkopy obklopující areál tvrze. Později tvrz sloužila jako byt hospodářského úředníka.

Zajímavost: Dodnes se v původní podobně zachovala věž. Jinak bývalá tvrz slouží jako odkladiště materiálu. 

  • Hrad Žebrák

Hrad Žebrák byl založen ve druhé polovině 13. století příslušníkem rodu Buziců nedaleko vsi Žebrák. V roce 1341 se stal hrad královským majetkem, byl často využíván Karlem IV. při cestách do Norimberku. Palác byl za svého největšího rozkvětu dvoupatrový a jeho nároží zpevňovalo bosované zdivo. 

Zajímavost: Při mohutném požáru v roce 1395 byl Žebrák těžce poškozen a když po roce 1400 pokročila stavba nedalekého královského hradu Točník, přestal být Žebrák místem opočinku na cestách do Norimberka.

  • Velká Amerika

Jde o zatopené vápencové lomy s průzračnou vodou a systém starých štol. Okolo lomů vede okružní vyhlídková stezka s nádhernými výhledy, ti odvážnější se mohou podívat dolů, až k vodě, nebo do štol a jeskyní.

Zajímavost: Kaňon Velká Amerika je místem, kde se filmoval Limonádový Joe nebo Akumulátor. Zároveň se stal kaňon cílem některých nepohodlných politických věznů. 

  • Koněpruské jeskyně

Koněpruské jeskyně leží ve středních Čechách, a to 7 kilometrů jižně od Berouna v chráněném území Český kras nedaleko hradu Křivoklát. Jeskyně vznikly v devonských vápencích starých až 400 miliónů let. Délka jeskyní přeshuje 2 kilometry a zpřístupněná trasa je dlouhá zhruba 620 metrů. 

Zajímavost: Ve svrchním patru byla v 15. století tajná penězokazecká dílna. V jeskyních můžete pozorovat vývoj přírody za posledních 1,5 miliónu let. Prohlídka zabere jen hodinu.

  • Naučná stezka Petrovicko

Poznejte drsný kraj kamenů. Poznejte jižní část Sedlčanska, Petrovicko! Po jeho kamenné kráse vás provede naučná stezka, díky níž poznáte plno roztodivných balvanů rozličných tvarů, velikostí a pojmenování, nádhernou přírodu se vzácnými živočichy i květinami a dokonce i jeskyněmi. Trasa má 27 kilometrů. 

Zajímavost: Navštivte po cestě rozhlednu Kuníček na vrchu Hodětíně, odkud je celá oblast jako na dlani. Za návštěvu stojí i vesničky v okolí, křížová cesta i Mašovický rybník.

  • Keltské hradiště Stradonice 

Keltské oppidum Stradonice patří mezi nejznámější české pravěké objekty, především díky tisícům nálezů a "zlaté horečce" z roku 1877. (Ta se rozpoutala po nálezu pokladu, který obsahoval asi 200 zlatých mincí!) Keltské oppidum najdete kousek od Nižboru na vrchu Hradiště. 

Zajímavost: Nejstarší část stavby opevnění spadá do časového úseku kolem roku 120 před Kristem. Nelezeny zde byly i bronzové předměty. 

reklama
#místa #regiony #výlet #kam na výlet

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.