Sobotní dobrota: Udělejte si Creme Brulee
Jemné křupnutí a slastný pocit při prolomení tenké karamelové krustičky na crème brûlée. To je jeden z důvodů, proč si svět zamiloval tento luxusní francouzský dezert. Jeho příprava mísí jemnou hru s lehkým sladkým krémem s nebezpečnou hrou s ohněm.
Crème brûlée je jemným francouzským pokušením, na kterém se stanete velmi rychle závislí. Pokud si ho chcete připravovat doma, budete potřebovat i speciální techniku! (Ale nebojte, není to nic velkého.)
Historie
První zmínka o tomto dezertu je v Massialotově knize receptů z roku 1691. Francouzský název byl později převzat i do angličtiny i do dalších jazyků. V Katalánsku se však nazývá crema catalana nebo crema de Sant Josep a podává se na sv. Josefa (19. března). V tomto druhu Crème brûlée je custardový základ ochucen citrónem a skořicí.
Přesto, že je název francouzský, Angličané, Francouzi a Španělé se přou o jeho prvenství. A je to opravdu boj, francouzský kuchař Francois Massialot, jenž se o tomto dezertu poprvé zmínil, jej v další kuchařce už nenazývá Crème brûlée, nýbrž Anglický krém!
Co budete potřebovat?
V zásadě vám bude stačit: 250 ml 12% smetany, 250 ml smetany ke šlehání, 1 lusk vanilky rozpůlený a vyškrábaný, 4 žloutky, 70 g co nejjemnějšího cukru krupice + 8 lžiček na posypání
Jak na to?
- Zahřejte troubu na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Oba druhy smetany a vanilku dejte do hrnce a na mírném ohni pomalu prohřívejte těsně pod bod varu. Odstavte.
- Žloutky a cukr utřete dohusta a dosvětla. Poté je zalijte ohřátou vanilkovou smetanou (lusk předtím vyjměte) a prošlehejte, aby se směsi spojily.
- Vše přesuňte zpátky do hrnce a na mírném ohni míchejte šest až osm minut nebo tak dlouho, až se pudink udrží na zadní straně lžíce.
Pečte pětadvacet minut nebo do chvíle, kdy pudinky zpevní. Poté vyjměte formičky z pekáče a nechte je přibližně tři hodiny chladit.
Finální kouzlo
Každý pudink posypte dvěma lžičkami cukru (vhodné je kombinovat bílý pískový cukr a hnědý jemný). Použijte plynový ruční hořák a cukr na povrchu nechte zkaramelizovat. Pár minut na zchlazení a můžete servírovat! (Pokud máte strach z přílišného spálení cukru, postříkejte povrch vodou z rozprašovače.)