Velkopopovičtí ochránci přírody vysadili alej

foto: Michal Štingl
Zobrazit fotogalerii (16)

Krajina barona Ringhoffera v přírodním parku Velkopopovicko získala stromořadí starých odrůd ovocných stromů. Vysázeli je místní obyvatelé ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody a Nadací Partnerství.

reklama

V sobotu 14. listopadu 2015 v deset dopoledne se sešlo několik desítek místních obyvatel, aby zasadili stromy podél historické cesty u části Velkých Popovic jménem Brtnice.

Odrůdy vysazených stromů: Gravštýnská jabloň - podzimní odrůda známá již v 18. století, původem z Německa  
Matčino jablko - ranně zimní odrůda, původem z USA, popsána v roce 1848  
Česká pochoutka - velmi vzácná odrůda jabloně vyšlechtěná J. E. Proche
Strýmka - velmi stará odrůda jabloně patřící k nejotužilejším  
Durancie - stará odrůda slívy, hodí se na pálení i na povidla
Jojo - odrůda slivoně odolná vůči chorobě šárka, původem z Německa

Společenská výsadba

O plánu výsadby pohovořila na začátku místopředsedkyně ZO ČSOP Andrea Lichtenbergová. Pak se všichni chopili rýčů a vyhloubili jámy pro stromky, zatloukli upevňovací tyče, umístili stromky po kořenový krček a zahrnuli směsí zeminy a kompostu. Každý kmínek pak byl ještě obalen bambusovou rohoží proti okusu zvěří.  Akci si užívaly i děti, které pomáhaly, hrály si a stloukaly ptačí budky, tzv. "sýkorníky"..

Komunitní alej

O podporu biodiverzity usiluje projekt "Komunitní výsadba ovocného stromořadí Brtnice - Všedobrovice v přírodním parku Velkopopovicko". Finančně jej podpořila nadace Partnerství a partnerem je i obec Velké Popovice. Vysazeno bylo 20 jabloní a 5 slivoní starých krajových odrůd. Odborným garantem projektu se stal  Ing. Stanislav Boček, Ph. D., zkušený školkař, usilující o návrat starých krajových odrůd do naší krajiny.

 Z porodnice k aleji

V průběhu výsadby dorazila také předsedkyně velkopopovického svazu ochránců přírody Eva Šrailová. Přinesla s sebou rovnou z porodnice čerstvě narozeného syna Štěpánka. Na jeho zdraví si přítomní připili a pojmenovali novou alej "Stromořadí Štěpánek". 

Přírodní park v ohrožení

Ochránci přírody se zabývají i dalšími projekty, například úklidy černých skládek, likvidací invazní rostliny křídlatky, mapováním vzácných stromů a studánek, pořádáním osvětových akcí. "Stále trvá riziko výstavby vysokorychlostní železniční trati (VRT) napříč územím přírodního parku Velkopopovicko. Výstavbou VRT by byl ohrožen samotný smysl přírodního parku, který byl vyhlášen v roce 1993 kvůli unikátně utvářenému krajinnému rázu," upozornila Eva Šrailová.

 

 

reklama
#ochrana přírody #alej #ČSOP

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.