Pivo na trhu? Jen desítka a firemní oslavy bez alkoholu
Spousty změn se momentálně diskutují v Parlamentu. Co to pro nás znamená a proč bychom si na vánočním trhu nemohli dát svařák?
Už v březnu by se mělo rozhodnout o navrhovaných změnách. Podle návrhu zákona o "ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek" bychom si na vánoční trhnu měli nechat zajít chuť například na svařák. Na těch farmářských by potom bylo možné zakoupit pouze desetistupňové pivo. Argument, že i na farmářských trzích se pohybují děti je přinejmenším zvláštní.
Konkrétně...
Podíváme-li se na konkrétní farmářské trhy, uvidíme, že alkohol se volně prodává v celé řadě případů. Například v pražských Kobylisích, kde již několik let funguje tržiště Dvůr, stojí i venkovní hospůdka, která nabízí různé druhy piv, ale i tvrdého alkoholu. Na ostatních trzích to nebývá jiné.
Čtěte: Murphyho zákony firemního večírku
Na firemních oslavách se také popíjí, i tomu by poslanci rádi udělali přítrž. Budou se toho sami politici držet? Vždyť kantýna v poslanecké sněmovně alkohol také nabízí... „Když je něco považováno ve společnosti za normální, pak je nenormální to zakazovat. Třeba sklenku alkoholu při oslavě jmenin zaměstnance na pracovišti či v nemocnici,“ uvedl Marek Benda.
A co kouření?
Se zákazem kouření ve stravovacích zařízení, včetně venkovských hospod se tak nějak počítá. Kouřit by se ale nemělo ani v kavárnách, předzahrádkách hospod, nebo třeba v čajovnách. V čajovnách, jejichž obrat je závislý právě na vodních dýmkách. Bude zákon snad znamenat konec čajoven? Stejně tak existují například vinařské školy, o pivovarnických oborech nemluvě, kde se alkohol samozřejmě ochutnává, ani tady by se však pít nemělo.
Opět bude ve hře i celkový zákaz kouření na zastávkách. V tuto chvíli se nesmí kouřit přímo v zastávkových čekárnách, nebo jednoduše tam, kde je na nástupišti střecha. V minulosti už jsme tento zákaz jednou měli, nebyl ale příliš efektivní a tak platil jen pár měsíců.