Olympiádou kráčejí bez porážky. Podíl mají i kladenské hráčky

Dalším soupeřem českého týmu budou v úterý hokejistky Švédska
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Česká reprezentace žen nezaváhala ani ve svém druhém vystoupení a domácí Norsko porazila 3:0. Po víkendových zápasech jsou ve vedení olympijského turnaje mládeže.

Ženský hokej se u nás ohromně pozvedl. Češky si troufají na zlato

 

Zimní Olympijské hry mládeže jsou určené sportovcům ve věku od 15 do 18 let. Současný, druhý ročník her, hostí norský Lillehammer, kam se sjelo na 1100 sportovců ze 71 zemí světa. Česká republika má zastoupení ve 12 sportovních odvětvích. Účast dívčího hokejového týmu znamená pro český ženský hokej premiéru pod pěti kruhy.

Ve vítězném utkání proti Slovensku (2:1) otevřela skóre utkání kladenská Martina Exnerová

 

Ambice hokejistek sahají vysoko. V konkurenci Slovenek, Norek, Švédek a Švýcarek pomýšlejí na zisk hned té z nejcennějších medailí. „Chceme vyhrát, takhle to máme nastavené my jako realizační tým i hráčky. Podle výsledků za poslední roky je blbost říkat, že budeme rádi za nějakou medaili. Snažíme se holky motivovat, aby to měly v hlavě nastavené: Mají na to a jsou schopné hrát o zlatou medaili. Kdybychom nebyli první, byli bychom z toho všichni zklamaní,“ řekl v rozhovoru pro portál hokej.cz trenér výběru hokejistek Rudolf Valla.

 

Nakročeno mají mladé hráčky více než skvěle. Z úvodních utkání se Slovenskem a Norskem vybojovaly pokaždé tři body.

 

Ve vítězné sestavě i trojice kladenských hráček

 

Slávu kladenského hokeje šířil i Drahomír Kadlec Rozhovor s Drahomírem Kadlecem. Trenérem hokejbalového mistra

Počátky organizovaného ženského hokeje na Kladně sahají do roku 1986. Nominace tří hráček do olympijského výběru je tak jedním z nejvýznamnějších úspěchů středočeského klubu. „Z naší sestavy se hráčky obvykle kvalifikují na mistrovství světa. Přítomnost našich hokejistek při premiérové účasti na olympijských hrách je tak jedním z historických milníků,“ potvrzuje i Pavel Novák, manažer HC 2001 Kladno.

V tabulce ženské hokejové ligy setrvávají kladenské hráčky aktuálně na prvním místě. Bod před nejbližšími pronásledovatelkami z Litvínova

České hokejistky tvoří největší část 43členné olympijské výpravy. Do nominace šestnáctiletých hráček se vešly i útočnice Martina Exnerová s Šárkou Krejníkovou, které doplnila i brankářka Kristýna Bláhová. Ta se pro zápas s Norskem stala i gólmanskou jedničkou.

 

„Jsem přesvědčená o tom, že účast na olympiádě posune holky dál v kariéře. Oproti ligové soutěži se jim tam dostane konkurence se stejně starými hráčkami,“ říká Marcela Pavelcová, vedoucí družstva HC 2001 Kladno. 

Klíčová slova: