Dům volného času v Dolních Břežanech zrekonstruován

zleva: architekt Pavel Hnilička, Václav Chytil ředitel ROPSČ, Věslav Michalik starosta obce Dolní Břežany, Jakub Lindner ze stavební společnosti Nepro

Za 24 milionů korun byla rekonstruována budova za radnicí v centru obce. Zázemí v ní získala základní umělecká a další prostory jsou nabídnuty občanům pro volnočasové aktivity.

reklama

Budova má nabídnout zázemí pro volnočasové aktivity Dolních Břežan i přilehlého okolí. Dům, který obec koupila a zrekonstruovala, dříve sloužil jako zázemí zemědělského družstva. Byly provedeny hydroizolace a zateplení budovy, výměna oken a střešní krytiny, oprava fasády a kompletní úprava interiéru.

Prostor pro volný čas

 „Realizací projektu obec zajistila kvalitní a kapacitně dostačující zázemí pro širokou škálu volnočasových aktivit, zejména z oblasti kultury a vzdělávání. Prostory v současné době využívá nezisková organizace ZUŠ Harmony a také další subjekty, které zde nabízí pohybové aktivity (např. kurzy latinskoamerických tanců a FitBalet). Momentálně jednáme s dalšími organizacemi, které mají zájem zajišťovat aktivity pro trávení volného času občanů obce i regionu“, říká Věslav Michalik, starosta obce Dolní Břežany.

Radost z architektury

"Mnohem radši než soukromé vily mám zakázky pro veřejný sektor a školy obzvlášť, protože jsem z učitelské rodiny. Stavba byla hodně náročná kvůli špatnému stavu, stropy byly napadené dřevokaznými houbami. Snažili jsme o čistotu, jednoduchost a prostotu, která se dá naplňovat životem.  Jsem rád, že jsme mohli pracovat v obci, která se neuvěřitelně rozvíjí," řekl architekt Pavel Hnilička.

Peníze na poslední chvíli

Náklady projektu dosáhly výše 24 mil. Kč, z toho 19,6 mil. Kč bylo hrazeno z dotace z Regionálního operačního programu Střední Čechy. "Za sedm let (2007-2013) trvání programu se na území Středočeského kraje prostavělo asi 15 miliard korun v dopravní infrastruktuře, rozvoji měst a obcí a podpoře cestovního ruchu.  Dolní Břežany patří mezi trojici nejúspěšnějších středočeských měst a obcí v čerpární z tohoto programu. Výzva pro volnočasové aktivity byla jedna z posledních. Pro příští léta mohou žadatelé využít Integrovaného regionálního operačního programu, který v letech 2014 - 2020 řídí ministerstvo pro místní rozvoj," řekl ředitel ROP Václav Chytil.

Historie budovy č.p. 104

"Budova čp. 104 byla součástí arcibiskupského dvora, pochází patrně z počátku 20. století, na plánu z roku 1926 již stojí. Podrobný popis nabízí inventární protokol znárodnění dolnobřežanského velkostatku z června 1948: Obytná budova čp. 104 - z cihlového zdiva, krytá taškami, s půdou s klepy. Po celé délce budovy na jižní straně dřevěná pavlač; 11 obytných místností, 11 komor, 10 předsíní, 3 záchody. Budova sloužila JZD od jeho vzniku v březnu 1950," sdělila historička úřadu Dolní Břežany Veronika Kucrová.

Vystoupení mažoretek při slavnostním otevření 

reklama
#volný čas #dotace #slavnost #rekonstrukce

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.