Po viaduktu dojeli legionáři až do Loděnic

Zámek Loděnice ve své původní podobě
Zdroj: www.lodenice.cz
Zámek Loděnice ve své původní podobě

Železniční doprava převládala v historických článcích tohoto týdne. Zavítali jsme do Loděnic, domova Ostře sledovaných vlaků, oslavili jsme výročí Nigrelliho viaduktu a v Berouně jsme uvítali Legiovlak. Došlo však i na čtvrť Járy Cimrmana a knihtisk.  

reklama

V pondělí jsme poznávali Loděnice. Sice tam nenarazíme na lodě, zato je oblast bohatá na

přírodní památky a Jiří Menzel zde natáčel svůj oskarový film Ostře sledované vlaky. Nachází se tam také továrna na gramofonové desky, nebo jeden kontroverzní pravoslavný klášter.       

 

 

 

 

 

 

 

Když je řeč o vlacích, tak úterý nám mohlo připomenout například veselohru Vražda v salónním coupé, jelikož jsme se bavili o pražské čtvrti Žižkov, kde má stálou scénu Divadlo Járy Cimrmana. Vzpomněli jsme si na něj i proto, že jeden z Cimrmanových stvořitelů, Zdeněk Svěrák, oslavil počátkem týdne 80. narozeniny.   

 

 

Výročí vzniku si připomenul také jeden neživý objekt, jak jsme o tom psali ve středu. 170

let uplynulo od počátku stavby Negrelliho viaduktu. Jedná se o pozoruhodnou konstrukci odolnou vůči povodním, jak to v nedávné minulosti dokázala.

 

 

 

 

Poté jsme opustili železnici a přichystali se na start k obloze. Čtvrteční článek nám přiblížil historii českých letišť, která započala před 100 lety.  

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                           Pátek si pro nás přichystal dvojitou dávku článků -

nejdřív jsme v Berouně byli svědky příjezdu vlaku s výstavou o československých legionářích a následně jsme před začátkem víkendu ulehli ke svým knihám, které nám zprostředkoval moderní knihtisk.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

reklama
#historie #památky #přírodní památky #film #divadlo #vinice #Jára Cimrman #Negrelliho viadukt #výročí #letiště

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.