V Říčanech schovávali Švehlovu sochu

Říčanské náměstí
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Vydáte-li se z centra Prahy 20 km jihovýchodně, dojedete do Říčan, města se zajímavými památkami a muzeem, které spravuje naučnou stezku. Jedné sochy si místní natolik "vážili", že ji celých čtyřicet let ukrývali.

Je známé hradem z konce 13. století, z něhož se bohužel dochoval pouze zbytek, neboť jej Žižkovo vojsko za husitských válek dobylo a zplundrovalo. Nedávno došlo k revitalizaci jeho zbytku a hradní věže, byly opraveny schody, studna a celý objekt je nasvícen. Okolní areál je možno využít pro kulturní i společenské akce a výletníci zde mohou posedět a odpočívat u původních kamenů, jež oživují vzpomínky na dávné doby. Hrad alespoň částečně přežil i dobu třicetileté války, která Říčany téměř zničila. Přesto se město postupně dokázalo postavit na nohy a od poloviny 19. století bylo soudním okresem pro přilehlé obce.

Z Masarykova náměstí rovnou do hospody

Centrem dění je v Říčanech Masarykovo náměstí, kde najdeme další vzácné památky. Za pozornost stojí především kostel svatého Petra a Pavla a sloup se sochou Panny Marie, poblíž stojí za zhlédnutí staré měšťanské domy a budova celnice – tzv. Mýto.

Místní nedají dopustit na oblíbené koupaliště Jureček, kde se po léta setkávají snad všechny generace, ti starší pak v místní luxusní restauraci.

Zajímavý je též park Antonína Švehly s památnou sochou, kterou v roce 1949 mladíci z Říčan tajně schovali ve studni v Lipanech a 40 let o ní kromě nich nikdo nevěděl. Až po pádu komunismu v roce 1989 se k tomuto činu přiznala skupina již postarších občanů.

Říčany se rozrůstají a věnují pozornost nové nastupující generaci. V roce 2009 bylo zrekonstruováno místní muzeum, které pořádá časté výstavy i výchovné programy pro děti a spravuje 9kilometrovou naučnou stezku Říčansko, která provede výletníky po všech památkách a zajímavostech ve městě i v okolí.

Říčany lákají duchem minulosti i současnou modernizací a určitě by neměly ujít vaší pozornosti.

Jak se vede sportvcům v Říčanech? Překonávají škody napáchané živelnými katastrofami.