Dvouletý chlapec vypil čistič odpadu, následky asi budou tragické

Lékaři dělali, co mohli

Podobné případy většinou končí velmi špatně. Někteří rodiče bohužel stále podceňují šikovnost dětí, nebo si tento fakt prostě neuvědomí. V případě dvouletého chlapečka z pražských Košíř, který vypil hydroxid sodný, to bude mít pravděpodobně trvalé následky. 

reklama

Všichni asi víme, že děti jsou velmi zvědavé a většinou vše, k čemu se dostanou, chtějí ochutnat. Dvouletý chlapec neměl problém otevřít láhev tak zvaného Krtka přesto, že měla bezpečnostní uzávěr, a část čističe odpadu vypil. Vlivem požití hydroxidu sodného u něj došlo poleptáním k závažnému, pravděpodobně nevratnému poškození dutiny ústní a zažívacího traktu.

Otrávit se dá vším možným, houby samozřejmě nejsou výjimkou.

Dítě bylo na místě zdravotníky ošetřeno a následně transportováno v život ohrožujícím stavu k další odborné péči do dětského traumacentra Fakultní nemocnice v Motole. Tam se o něj postarali lékaři a snažili se zachránit alespoň naději na další, byť jen částečné uzdravení.

Věděli jste, že vedra zvyšují rizika otrav?

Záchranáři v každém případě apelují na rodiče, aby nenechávali agresivní chemikálie v dosahu dětí. Pokud se neštěstí nepodaří zabránit a dojde byť jen k minimálnímu pozření louhu či kyseliny, nikdy se nesnažte vyvolat zvracení. Podejte postiženému větší sklenici čisté vody, která po vypití sníží koncentraci pozřené látky v trávicím ústrojí, a neprodleně povolejte zdravotnickou záchrannou službu.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/dvoulety-chlapec-vypil-cistic-odpadu-nasledky-asi-budou-tragicke-25452
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.