V pražské ZOO se narodilo žirafátko!

Na malou žirafku se můžete podívat už za 14 dní

Žirafí samice Eliška porodila již osmé mládě! Malá žirafka se má k světu, je čilá a od matky saje mléko. V ZOO ji můžete vidět asi do dvou týdnů.

reklama

Pozitivní zpráva potkala chovatele pražské ZOO. Narodilo se tu mládě samice žirafy Rothschildovy. Žirafa Eliška tak porodila již po osmé. "Eliška oslaví v říjnu své dvacáté první narozeniny. Přes svůj vyšší věk je ve velmi dobré kondici a jako zkušená a pohodová matka se o mládě vzorně stará. V historii chovu žiraf Rothschildových v Zoo Praha je to již osmdesáté druhé narozené mládě,“ raduje se z mladé žirafky ředitel ZOO Miroslav Bobek.

 

Žirafy žijící v přírodě se obvykle tak vysokého věku nedožívají, ale u zvířat chovaných v lidské péči to tak výjimečné není. Například matkou Elišky byla samice Berta, ta se v ZOO dožila třiadvaceti let a své poslední mládě porodila také ve věku jednadvaceti let. 

Otcem mláděte se stal samec Johan. Mládě je čilé a od matky už samo pije. Pokud bude vše probíhat dobře, mládě uvidí návštěvníci ve výběhu přibližně za čtrnáct dní. 

 

„Vlastní porod proběhl bez problémů a trval pouze necelou hodinu a půl. Eliška ho díky svým předchozím zkušenostem zvládla výborně a poté mládě pečlivě očistila. Malá samička, která měří přibližně sto osmdesát centimetrů, začala brzy sát mateřské mléko. Dopoledne jsme udělali preventivní prohlídku, mládě zkontrolovali a ošetřili mu konec pupeční šňůry,“ sdělila chovatelka Jindra Kotrbáčková.

 

Žirafy Rothschildovy patří mezi nejvíce ohrožený poddruh žiraf. V přírodě žijí v oblasti Ugandy a v Keni. Jejich počty se zde odhadují pouze na něco málo přes jeden tisíc zvířat.

 

reklama
#žirafa #zoo #žirafátko #zvířata

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.