V pražské ZOO se narodilo žirafátko!

Na malou žirafku se můžete podívat už za 14 dní
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Žirafí samice Eliška porodila již osmé mládě! Malá žirafka se má k světu, je čilá a od matky saje mléko. V ZOO ji můžete vidět asi do dvou týdnů.

Pozitivní zpráva potkala chovatele pražské ZOO. Narodilo se tu mládě samice žirafy Rothschildovy. Žirafa Eliška tak porodila již po osmé. "Eliška oslaví v říjnu své dvacáté první narozeniny. Přes svůj vyšší věk je ve velmi dobré kondici a jako zkušená a pohodová matka se o mládě vzorně stará. V historii chovu žiraf Rothschildových v Zoo Praha je to již osmdesáté druhé narozené mládě,“ raduje se z mladé žirafky ředitel ZOO Miroslav Bobek.

 

Žirafy žijící v přírodě se obvykle tak vysokého věku nedožívají, ale u zvířat chovaných v lidské péči to tak výjimečné není. Například matkou Elišky byla samice Berta, ta se v ZOO dožila třiadvaceti let a své poslední mládě porodila také ve věku jednadvaceti let. 

Otcem mláděte se stal samec Johan. Mládě je čilé a od matky už samo pije. Pokud bude vše probíhat dobře, mládě uvidí návštěvníci ve výběhu přibližně za čtrnáct dní. 

 

„Vlastní porod proběhl bez problémů a trval pouze necelou hodinu a půl. Eliška ho díky svým předchozím zkušenostem zvládla výborně a poté mládě pečlivě očistila. Malá samička, která měří přibližně sto osmdesát centimetrů, začala brzy sát mateřské mléko. Dopoledne jsme udělali preventivní prohlídku, mládě zkontrolovali a ošetřili mu konec pupeční šňůry,“ sdělila chovatelka Jindra Kotrbáčková.

 

Žirafy Rothschildovy patří mezi nejvíce ohrožený poddruh žiraf. V přírodě žijí v oblasti Ugandy a v Keni. Jejich počty se zde odhadují pouze na něco málo přes jeden tisíc zvířat.

 

Klíčová slova:
zoo