Kraj přispěl dobrovolným hasičům miliony. "Je to na hranici únosnosti," tvrdí hasiči

Kolikrát ještě skládku budou muset hasit?
 

Dobrovolní hasiči získali za poslední čtyři roky od Středočeského kraje přes 108 milionů. Jde o druhou nejvyšší částku získanou dobrovolnými hasiči v rámci republiky. Podle těch je to ale pořád málo.

Středočeský kraj přispěl dobrovolným hasičům za poslední čtyři roky, tedy v letech 2012 až 2015, druhou nejvyšší částkou v republice. Dohromady šlo o více než 108 milionů korun. „Celkem jsme v těchto čtyřech letech dobrovolným hasičům z krajského rozpočtu přispěli přes 108 milionů korun. Více hasičům vyplatil už jen Jihomoravský kraj,“ vyjádřil se k tomu hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

Některým krajským sdružením hasičů to však připadá jako malá částka vzhledem k létům, za která kraj dobrovolným hasičům přispěl. "Částka je to sice pěkná a díky za ni. Pokud ale přihlédneme k tomu, že je to příspěvek kraje za několik let a navíc se rozmělní mezi jednotlivé sbory, pak se mi to zdá málo. Protože bez sborů dobrovolných hasičů si neumím představit ani práci profesionálů. Jelikož profíků je málo a událostí je čím dál více," nechal se slyšet Martin Jurkovec, dobrovolný hasič za SDH Dobřichovice.

"Popravdě je práce dobrovolných hasičů na hranici únosnosti, co se týče techniky a vybavení. Samozřejmě to není o tom, že bychom kraj hanili, jsme rádi za všechno, co dostaneme. Ale pokud máme říci, jestli to je dostatečné, tak určitě ne - a teď nemluvím jenom za náš sbor, stejný názor sdílí spousta mých známých a kamarádů od dobrovolných hasičů," dodal Jurkovec.

Jak to vidí starosta dobrovolných hasičů Středočeského kraje Oldřich Lacina? "Na rovinu říkám, že jsme velmi spokojeni a myslím si, že je to naprosto skvělá záležitost. Zvládáme všechno skvěle oproti předešlým létům," sdělil ČtiDoma.cz Lacina.

 

Kolik utratí dobrovolní hasiči za vybavení? 

Zásahový oblek a kalhoty… 15-20 tisíc korun

Helma… 10-15 tisíc korun

Boty… 6 tisíc korun

Rukavice… 1 500-2 500 korun

Dýchací přístroj... 40 tisíc korun

 

"Jenom základní vybavení hasiče stojí nějakých 35-40 tisíc a to je na jednoho člena a bez dýchacího přístroje," vypočítává dobrovolný hasič Jurkovec. "Pokud pro hasiče nakoupíme i dýchací přístroj, ať už kompozit nebo jakýkoliv jiný, vyjde nás to na dalších 40 tisíc. Dohromady tedy plně vybavený hasič stojí zhruba okolo 80 tisíc. A to ještě nejsme ani u techniky," dodává.

"Hadice, čerpadla a další technika může vyjít na půl milionu a to se držíme cenově ještě dost při zemi. Pokud se budeme bavit například o velkoobjemové cisterně, ta vyjde na dalších několik milionů. Nám se v roce 2016 podařilo získat na takovou cisternu milionový příspěvek od kraje. Koupili jsme nějakou za lacino, ale už je starší, takže jsou tam různé komplikace při zásahu. Těch problémů je více. Když to srovnám, pro nás je to tenhle rok lepší, celkově ale danou částku v letech vnímám jako nevyhovující," zakončil Jurkovec.

 

Přehled příspěvků dobrovolným hasičům

V roce 2012 přispěl kraj středočeským dobrovolným hasičům částkou 32 558 milionů. Výjimkou v přispívání byl rok 2013, kdy Středočeský kraj obecně neposkytoval žádné dotace. V roce 2014 pak získali středočeští dobrovolní hasiči 50 milionů, za rok 2015 získali částku 25 637 milionů. Dohromady tedy v letech 2012 a 2015 přispěl kraj částkou 108 milionů, což je částka za čtyři roky.

 

Pro srovnání: Do Prahy obdrželi dobrovolní hasiči za rok 2012 částku 15 769 milionů, za rok 2013 to byla částka 20 785 milionů, v roce 2014 částka 56 828 milionů a za rok 2015 "jen" 12 525 milionů. Dohromady tedy za čtyři roky 105 milionů.