Už za 5 dní začnou platit nové parkovací zóny, pokut bude hromada

 

Prahy 5 a 6 se připravují na ostrý start nových modrých zón. Už za pět dní, tedy 24. srpna, pocítí řidiči poměrně zásadní změny. Navíc magistrát tvrdí, že žádné ústupky dělat nebude, a od začátku se chystá špatně zaparkovaná auta pokutovat. 

Lidé nové parkovací zóny příliš neřeší, dokonce ani ti, kterých se budou bezprostředně týkat. Počty vydaných parkovacích karet jsou velmi nízké. Praha 6 například nevydala ještě zhruba deset tisíc oprávnění. "Denně k nám chodí více než 500 lidí. Uvidíme, jestli se to stihne," potvrdil mluvčí této městské části Martin Churavý. 
 

Jak budou zóny označené?
Modrá
 - pro osoby s trvalým pobytem nebo provozovnou. Pro každého jsou 3 minuty zdarma nebo 3 hodiny na lístek.
Oranžová - pro všechny maximálně do tří hodin stání, platit musí i rezident.
Fialová - kombinace modré a dřívější zelené. Dlouhodobě zde mohou stát rezidenti, ostatní až 24 hodin s lístkem

Ještě hůř je na tom Praha 5. Nárok na parkovací stání zde má zhruba 35 tisíc lidí, vydaných karet je však sotva třetina. Přitom to není žádná velká věda. Vydávání probíhá elektronicky, majitel vozu přijde do výdejny s občanským a technickým průkazem, zaregistruje si značku auta a zaplatí 1 200 korun poplatek.

Těžko předpokládat, že by se tisíce lidí, kteří zatím neřeší, že nebudou mít kde parkovat, naráz sebrali a do středy všechny náležitosti stihli. Zřejmě to tak znamená botičky a pokuty, žádná shovívavost nebude. "Nemůžeme být tolerantní. Vždyť parkovací zóny fungují v Praze už řadu let, teď se pouze modernizují. Přestupky vyhodnotí měststká policie a následně bude konat," má jasno náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek.
 

Pražané mají mít díky novým zónám snazší život. Možná to tak dokonce bude. Zároveň však mají dost důvodů k posměškům směrem k magistrátu. Modré čáry byly totiž vyznačeny i na místa, která nejsou příliš logická. Jen namátkou jsou to chodníky, prostor kolem křoví nebo u stěn obytných domů. 

Kvůli špatně zaparkovaným autům může klidně vyhořet sídliště, snad to nebude případ Prahy.
Od kdy začnou platit zóny?
Praha 5 a 6 - 24. srpna
Praha 8 - 1. října
Praha 3 - září
Praha 4 a 9 - po vypořádání připomínek
Praha 12 a 14 - zvažují, zda zóny také zřídit

Poslední uvedený příklad postihl právě Prahu 6. "Tuto zónu budeme reklamovat a věříme, že dál vše bude pokračovat bez problémů a dalších podobných kanadských žertíků, kterých se zřizovatel během jejich zavádění dopouští," tvrdil starosta městské části Ondřej Kolář. Že by se mělo postupovat s větší pečlivostí si podle svých slov uvědomuje i primátorka Prahy Adriana Krnáčová.
 

Další na řadě, kdo systém parkovacích zón zavede, je Praha 8. Tam se parkovací zóny spustí 1. října, stále ještě se zde montují automaty a malují čáry. Bohužel se však radnice příliš nepoučila z chyb Prahy 5 a 6 a i zde vznikají naprosto nesmyslná parkovací místa. Příkladem budiž náměstí Doktora Václava Holého v Libni, kde jsou pruhy vyznačeny tak, že pokud dojde k plné obsazenosti místa, lidé nebudou mít kudy přecházet.

Parkování v Úvalech už není problém. Otevřeli velkokapacitní parkoviště.

Jak to tak vypadá, můžeme se těšit na celkem slušný chaos. Jestli je toto naplnění vize o pomoci Pražanům, tak není od věci začít se děsit toho, co by mohlo přijít příště. 24. srpna to vypukne a uvidíme, jak moc to zasáhne do života obyčejných občanů hlavního města Prahy. Zatím to vypadá, že docela významně.