Už jste nechali zkontrolovat kotel? Hrozí vám pokuta 20 tisíc

Kontrola kotlů se prodraží
Zdroj: Pixabay.com
Kontrola kotlů se prodraží

Máte poslední dva měsíce na to, nechat si zkontrolovat kotel, kterým vytápíte váš rodinný dům. Kontrolorů je málo a jejich rozvrh je nabitý.

reklama

Všichni chceme dýchat čistý vzduch, na druhou stranu to, jestli tomu pomůže kontrola domácích kotlů, je velkou otázkou.

Faktem je, že zákon mluví jasně: ​Každý provozovatel spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva o tepelném příkonu od 10 do 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění, je povinen zajistit jednou za dva roky provedení kontroly technického stavu a provozu zdroje odborně způsobilou osobou, přičemž první kontrola musí být provedena nejpozději do 31. prosince 2016, jak je uvedeno v § 17 odst. 1 písm. h) a § 41 odst. 15 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů. Zkrátka a dobře, pokud máte doma kotel, kterým dům vytápíte, do konce roku byste měli pozvat na návštěvu kontrolora.

Kontrolor Alois Balda prozradil, protože pracoval v oboru už předtím, stačilo mu jednodenní školení, díky kterému získal osvědčení ke kontrole kotlů. "Teď je těch kontrol hodně, času už moc není, ale většina lidí to má v pořádku. Většinou ten kotel vyčistí, než přijedeme, navíc topná sezona ještě nezačala, tak ani nevidíme, jak vlastně topí. Vždycky se zeptám, čím a jak topí a jak mají palivo uskladněné," vysvětluje svou práci kontrolor. "Maximálně se stane, že je rozbitý rošt nebo tak. Nesmí být špatný pojišťovací ventil, musí to být vyčištěné. Za kontrolu se platí 1 200 korun a za opravy navíc podle toho, o co jde," popsal Alois Balda, kontrolor kotlů.

Když po vás bude chtít vaše obec doklad od kotle a vy ho nevydáte, můžete se dočkat pokuty až 20 000 korun. Otázkou je, kdo vlastně dokáže, jaký kotel doma máte a jestli jím opravdu topíte.

Pokud jste se tedy rozhodli, že je čas na kontrolu vašeho kotle, nachystejte si 1 200 korun a podívejte se do interaktivní mapky, kde najdete svého kontrolora. Pohodlně na: http://www.aptt.cz/opravneni-ozo.php

 

 

reklama
#kotel #kontrola #cena #nové kotle #byrokracie

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.