Svatomartinské podkovy, dobrota, kterou musíte mít!
Pojďte zkusit chutný RECEPT! Už za pár dní je tady Martin na bílém koni. Dříve se peklo speciální pečivo - podkovy, to abychom Martina patřičně uctili.
Ingredience:
Polohrubá mouka 300 g
Droždí (půl kostky) 20 g
Máslo 100 g
Citronová kůra 1 lžička
Žloutek 2 ks
Moučkový cukr 100 g
Sůl (špetka)
Mléko 200 ml
Rozšlehané vejce (na potření)
Pečicí papír
Moučkový cukr (na posypání)
Mák, ořech, povidla – co je libo jako nádivka
Postup:
Z droždí připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, žloutky a citronovou kůrou, přisypeme mouku se špetkou soli a vlijeme vykynutý kvásek. Zaděláme těsto, to necháme v teple nakynout. Těsto po vykynutí znovu propracujeme, rozdělíme na dílky, vyvalujeme na pomoučněném vále obdélníčky, do těch natřeme nádivku, svineme a ohneme do tvaru podkovy. Podkovy pokládáme na plech a necháme ještě chvíli nakynout. Před pečením potíráme vejcem a dáme do rozehřáté trouby asi na 170 °C, pečeme po dobu 30-40 minut dozlatova - podle velikosti podkov. Hotové pocukrujeme.