Alkohol za volantem aneb kolik sneseme?

Dopravní nehoda dvou aut způsobila zranění šesti cestujícím. Ilustrační foto
Ilustrační foto: Policie ČR
Dopravní nehoda dvou aut způsobila zranění šesti cestujícím. Ilustrační foto

Normální situace se může stát potenciálně nebezpečnou, pokud je ve hře alkohol. Už 0,55 promile alkoholu v krvi ​má výrazně negativní vliv na naše reakce. Na Mělnicku si to vyzkoušeli hned dva řidiči. V jeden den!

reklama

S alkoholem je náš svět o něco veselejší, jenže naše reakce jsou mnohem pomalejší a stoupá i agresivita. Dokonce i 0,55 promile​ může být rozdílem mezi šťastnou cestou a závažnou nehodou.

"Alkohol má výrazný vliv nejen na naše reakce, ale i na naše periferní vidění. Často pak řidič vidí jen tunelově," popsala vliv alkoholu na řidiče tisková mluvčí policie Markéta Johnová​.

Nereagoval na výzvy k zastavení a začal ujíždět​

Řidič nereagoval na výzvu policistů k zastavení. Naopak, začal ujíždět. 6. listopadu kolem 1:15 policie chtěla zkontrolovat Rover, který začal rychle ujíždět. "V pravotočivé zatáčce nezvládl řízení a havaroval​. Řidič narazil do ocelového svodidla a sloupu telefonního vedení," popsala nehodu tisková mluvčí policie Markéta Johnová. Celková škoda na vozidle, svodidle a sloupu byla předběžně vyčíslena na 30 tisíc. Naštěstí nikdo nebyl zraněn. Řidič ujížděl, protože byl opilý, nadýchal jedno promile.

 

Způsobil dopravní nehodu a ujel

Ten samý den, o několik hodin později, přesněji v 16:30​ v obci Konětopy vjel do protisměru další opilý řidič. Dojel až na travnatý pás, kde naboural do zaparkovaného vozu.

"Řidič nezastavil a pokračoval dál v jízdě, nehodu oznámil řidič, který jel za ním a viděl, co se stalo. Díky duchapřítomnému řidiči policie dopadla ujíždějícího muže a provedla dechovou zkoušku," popsala Markéta Johnová​. Devětapadesátiletý řidič nadýchal více než dvě promile alkoholu. Před nehodou popíjel v restauraci. Hrozí mu až jeden rok za mřížemi.

reklama
#nehoda #policie #alkohol #alkohol za volantem #záchranka #alkoholik #promile #sazba #záchytka

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.