Ministerstvo pomůže přeplněným školám, otevře 115 tříd do 6 let

Děti budou mít nové učebny, pokud dostanou dotaci. Ilustrační foto
http://www.magicmum.com/
Děti budou mít nové učebny, pokud dostanou dotaci. Ilustrační foto

Demografická analýza odhalila lokality, ve kterých je potřeba otevřít nové učebny pro žáky základních škol. Otevře se 115 učeben pro 3 400 žáků, realizace bude stát stát více než 2 miliardy!

reklama

Kapacita škol kolem Prahy je příliš malá. Demografickou analýzou se podařilo vytipovat lokality s nedostatečnou kapacitou. Ve výsledku je zřejmé, že se jedná o osm obcí okolo Prahy.

"Zbytek republiky se s tímto problémem nepotýká," vysvětluje ministryně  Kateřina Valachová. Kolem Prahy je však hned několik problematických okresů. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy potřebuje otevřít 155 nových učeben tak, aby se do nich vešlo dalších 3 400 žáků základních škol. Realizace by měla proběhnout do roku 2023.

Podle tohoto schváleného programu Ministerstva školství budou posíleny kapacity v obcích Rudná u Prahy, Jesenice, Psáry, Čelákovice, Říčany, Ondřejov, Úvaly a v území svazku obcí Jenštejn, Podolanka a Přezletice. Z pražských městských částí by měly být podpořeny Praha 5 – Řeporyje a Praha 18 – Čakovice.

Program by měl stát od roku 2016 do roku 2022 více než dvě miliardy. (Přesněji 2 207 000 000 Kč.) Zároveň program počítá s tím, že školy v kritických oblastech si požádají o dotaci a na nákladech se budou spolupodílet 30 či 15 procenty.

Možná je i spolupráce s Ministerstvem životního prostředí, které by mohlo spolufinancovat část projektu, podmínkou však je, aby nové budovy dosahovaly pasivního standardu. (Minimální energetické ztráty a velmi levný provoz.)

 

reklama
#školy #žáci #nové třídy #učebny #demografie #okolo Prahy #Středočeský kraj #Ministerstvo školství

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.