Nebezpečí před mělnickou školou: Děti se proplétají mezi auty

Chodník je kolem školy dost široký, ale s parkovištěm by se hodně zúžil
Zobrazit fotogalerii (3)
 

O život jde dětem každý den před základní školou v Jungmannových sadech. Problémem jsou starostliví rodiče na jedné straně a dopravní ruch na straně druhé. Město Mělník se rozhodlo situaci vyřešit přes prázdniny.

Škola a cesta do ní by měla být bezpečná pro všechny děti. Jenže základní škola v Jungmannových sadech leží v křižovatce mezi ulicemi Tyršova a Fugnerova a v ranní špičce je tady pěkně rušno. 

Problémem je nejen okolní poměrně rušná doprava, ale hlavně rodiče. Ti vozí své děti do školy a vysazují je na chodníku před ústavem, kde na chvíli zastaví. Jenže tak právě vzniká nepřehledná situace, ve které se "motá" nejen spousta přijíždějících i odjíždějících aut, ale i dětí.

"Ráno je to tady naprosté peklo, někdy musím dokonce udělat kolečko přes Smetanovu, protože nemám odvahu a tak dobrý odhad, abych do někoho neťukla," říká Jana Směšná. "Myslím, že by situaci vyřešilo hlavně to, kdyby děti jezdily víc na kole nebo chodily pěšky. Ty moje to dělají nejčastěji, vozím je jen, když je venku opravdu ošklivě. Třeba jako dnes," vysvětluje Tomáš Malý.

Existuje řešení?

Radnice se rozhodla situaci vyřešit přes prázdniny. Hned od začátku se uvažovalo o parkovišti u místní sokolovny, to by bylo jen pár metrů od školy. Parkoviště by bylo vedené v jednom směru jízdy.

Jenže na posledním zasedání zastupitelů vystoupil Petr Kowanda a ostatním vysvětlil, že toto parkoviště by situaci nevyřešilo. "Děti by dál běhaly mezi auty, záměr je nevhodný a nepřipravený," myslí si zastupitel. Podle něj by bylo lepší parkoviště podél silnice, jen pro deset aut. Ovšem otázkou je, jestli na to bude místo a neubere se tím prostor chodníku.

"Projektant je schopen takto vytvořit jen šest míst, což je však málo," vysvětlil místostarosta Milan Schweigstill s tím, že věc ještě není rozhodnutá a čeká se na vyjádření komisí. Návrh by měl být hotov do konce července a pak má radnice v plánu se sejít s místními obyvateli a o věci diskutovat. Tak uvidíme, co z toho nakonec bude...