Kolínské terasy byly slavnostně otevřeny. Zájem lidí byl obrovský

Takhle to vypadalo během slavnostního otevření.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Včerejší neděle byla v Kolíně jiná než obvykle. Po letech se totiž všem obyvatelům opět otevřely atraktivní terasy. Přišlo se na ně podívat několik desítek lidí. Celý zážitek byl ještě více umocněn díky hudebnímu doprovodu.

Celé roky byly nepřístupné a někteří Kolíňáci na ně dokonce začali postupně zapomínat. Atraktivní terasy za společenským domem ovšem nezůstaly uzavřené navždy, jelikož se dostaly do hledáčku kolínské radnice a ta zařídila, že byly včera 10. září večer slavnostně otevřeny. Překážkou nebyl ani značně havarijní stav, se kterým se pracovníci museli vypořádat.

"Otevřené terasy za radnicí a kulturákem jsou od dnešního dne opět po mnoha letech k dispozici nám všem. Zatěžkávací zkoušku máme za sebou, bylo opravdu hodně plno. Jsem rád, že jsme otevřeli další krásný prostor v centru města, užívejme si ho, važme si ho, díky," vzkázal místostarosta města Michael Kašpar všem obyvatelům, ale také turistům, kteří do Kolína zavítají a lebedí si v rámci luxusních výhledů.

"Následovala prohlídka radnice pro veřejnost. Důstojné připomenutí Dnů evropského kulturního dědictví," popsal další průběh slavnostního otevření starosta Vít Rakušan, který společně s Michaelem Kašparem a Tomášem Růžičkou všechny zájemce provázel a také jim poskytl odborný výklad.

Otevřená restaurační zahrádka a hudební doprovod

O otevřené terasy se bude starat personál restaurace Budvarka, který je využije také poskytování občerstvení. Odemykat a zamykat by je měla městská policie. Během slavnostního otevření hrála na terasách partička místních muzikantů, nicméně hudební programy se musí ještě otestovat.

"Jejich produkce může být rušena projíždějícími vlaky, pokud se to ale nějak bude dát překonat, pak určitě budou pro návštěvníky atraktivní," sdělil nám před časem ředitel městského společenského domu Zdeněk Hejduk.

Práce na terasách trvaly skoro rok

Renovace desítek let nepřístupných teras odstartovala minulý rok na podzim. Zanedbané terasy byly vybourány až na jejich konstrukci.

Odstraněn byl bazén, upraven terén zahrady a cesty, vznikly nové zelené plochy, vyměněno bylo zábradlí nad železniční tratí, přibylo ochranné průhledné sklo v nerezových rámech a také bezpečnostní oplocení dvou sloupů v rámci trakčního vedení.

Nainstalovalo se naopak nové zahradní osvětlení celé plochy zahrady i terasy, nové lavičky a také odpadkové koše. Upraven byl také průchod z restaurace Budvarka.