Atraktivní venkovní mozaika sice chátrá, ale město ji prý zachrání

Takhle vypadala mozaika v reálu
Foto: město Milovice
Zobrazit fotogalerii (1)
Takhle vypadala mozaika v reálu

Jednání zastupitelstva města Milovice rozhodlo, že unikátní venkovní mozaika od neznámého autora bude zachráněna. Jakým způsobem toho radnice docílí, když dům, na kterém je instalována, je připraven k demolici?

reklama

Rozpočtové opatření města přineslo schválení financí na záchranu venkovní mozaiky, kterou na budovu bývalého vojenského skladu lékařského materiálu v Zátopkově ulici nainstaloval v minulosti neznámý autor.

"Známá restaurátorka mozaiek Magdalena Kracík Štorkánová se svým týmem sejmula první fragment z mozaiky, srdce na dlani," sdělil nám starosta města Milovice Milan Pour. Mozaika je jedenáct metrů široká a tři metry vysoká, přičemž disponuje lékařskou tematikou a zobrazuje záchranu života vojáka zraněného v poli.

Restaurovat se budou nakonec dva fragmenty

Radnice tak rozhodla vzhledem k velkému mechanickému poškození vlivem vandalismu a také finanční a časové náročnosti. "U celé mozaiky je provedena fotogrammetrická dokumentace, a to jak plošná, tak i ve 3D režimu," vysvětlil Pour způsob příprav.

Mozaika pochází ze 70. nebo počátku 80. let 20. století. Traduje se, že jejím tvůrcem byl jeden z vojáků, který v této budově sloužil.

Zrestaurovaná část mozaiky bude uloženo v nově zrekonstruovaném kulturním domě, její zbytek pak bude vytištěn ve formátu 1:1, takže návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si mozaiku celou a zažít tak prakticky stejný pocit, jako by tomu bylo v rámci originálu.

Restaurovat se bude na etapy

O vše se stará sochařka Magdalena Kracík Štorkánová, která se věnuje především technice mozaiky. "Vypracovala pro nás předběžný restaurátorský záměr, který je rozdělen do jednotlivých etap. Došlo již k provedení detailního průzkumu a dokumentace, přípravě fragmentů mozaiky určených k záchraně a vyjmutí a transferu fragmentů mozaiky," dodal Milan Pour.

Mozaika se nyní nachází v ateliéru restaurátorky, kde probíhá samotné restaurování. V celé mozaice jsou použita plochá čirá skla různých velikostí, která jsou podbarvená syntetickými nebo akrylátovými barvami a jsou lepena přímo na omítku cementovým lepidlem.

reklama
#Milovice #Milan Pour #restaurování #mozaika #atraktivita

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.