Středočeši stále mohou žádat o dotace na kotle. Co je potřeba udělat?

Dotaci lze využít na nákup ekologického kotle, například na plyn či biomasu, nebo tepelného čerpadla
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeští radní vyhověli 400 žadatelům o dotace na nové kotle. V takzvané druhé výzvě, v níž se rozděluje celkem 502,2 milionu korun, schválili první žádosti za 42,8 milionu. Dotace mohou lidé využít k nákupu nového ekologického kotle, například na plyn či biomasu nebo tepelného čerpadla.

Zájemci se stále mohou hlásit, do celkové částky zbývá vyčerpat ještě 26,3 milionu korun. Žádosti o dotace začal kraj přijímat loni 4. října a k pátku 2. února jich registroval 4 439 v úhrnné výši 475,9 milionu Kč.

"Schválili jsme dotaci prvním 400 žadatelům, kteří splnili podmínky vyhlášeného programu," uvedl hejtmančin náměstek pro finance Gabriel Kovács. Poukázal na to, že v dotačním programu je stále dost prostředků. "Zbývá-li ještě 26,3 milionu korun, pak při průměrné ceně nového tepelného zařízení 107 600 korun by na dotaci mohlo dosáhnout až 244 žadatelů," dodal.

Peněz je stále dost

Kraj přijímá žádosti do 29. června do 14:00, případně do vyčerpání peněz. Podle kategorie kotle lze získat příspěvek 75 000 až 127 500 korun. Žádosti se podávají elektronicky. Po odeslání lidé obdrží potvrzení o přijetí, na kterém je číselný kód, pořadí, datum a čas podání včetně základních údajů o žadateli.

Žádost podanou elektronickou formou je potřeba vytisknout a s potřebnými doklady ji do 20 pracovních dnů doručit na krajský úřad. Lze k tomu využít i služeb pošty nebo kurýrů. Středočeský kraj už rozdělil v rámci státních dotací na nové kotle stovky milionů korun.

Klíčová slova: