Výzkumníci z Akademie věd objevili novou protirakovinnou látku

Čeští vědci jsou uznávaní po celém světě, teď mají další úspěch
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vědci z Biotechnologického ústavu Akademie věd objevili látku, která by mohla pomoci v boji s rakovinou. Podle výzkumníků výrazně potlačuje nádory prsu a účinkuje i proti dalším nádorovým onemocněním.

Vývoj je nyní ve fázi klinických testů, což potvrdil i Jiří Neužil z ústavu, který se spolu se svým týmem výzkumem zabývá. Protirakovinná látka nazvaná MitoTam má podle vědců netradiční mechanismus účinku.

Průběh laboratorních a preklinických testů se podařilo urychlit díky spolupráci s českým investorem, firmou Smart Brain. Klinická studie již získala povolení Státního ústavu pro kontrolu léčiv a ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze se provádějí klinické testy.

Pro efektivní cestu z laboratoře přes patentové řízení ke klinickým testům bylo podle ústavu klíčové zapojení zakladatele Smart Brain Karla Komárka i skupiny KKCG.

Vědí, jak místo zasáhnout

Neužilův tým podle zprávy zveřejněné na webových stránkách Biotechnologického a biomedicínského centra (BIOCEV) ve Vestci přinesl nové biologické poznatky důležité k pochopení funkce mitochondrií jako "elektráren" nezbytných pro činnost a život zdravých i nádorových buněk.

Komplexní výzkum vedl k určení citlivého místa nádorových buněk a navrhl způsob, jak toto místo zasáhnout. Nové léčivo by mělo být schopné vyřadit z funkce mitochondrie, a tím vyvolat programovanou smrt nádorových buněk.

Psychické problémy a rakovina? Poslední dobou mají mnoho společného. Čtěte zde.