Zmrtvýchvstání Národní knihovny. Kaplického "chobotnice" se vrací s novou nadějí

Národní knihovna si vysloužila přezdívku chobotnice
Foto: informuji.cz
Zobrazit fotogalerii (3)
Národní knihovna si vysloužila přezdívku chobotnice

Vzpomínáte na výbušnou diskuzi kolem stavby Národní knihovny? Tehdejší prezident se chtěl přivázat k bagru, aby zamezil její realizaci. Vítěz architektonické soutěže Jan Kaplický bojoval s místními poměry, ale marně. Společnost byla rozdělena na ty, kdo ji milují, a na ty, kteří ji nenávidí. Dnes příběh po letech dostává novou zápletku.

reklama

Už je to dlouhých jedenáct let, kdy architekt Jan Kaplický se svým studiem Future systems vyhrál celosvětovou architektonickou soutěž na podobu nové Národní knihovny v Praze na Letné. Kontrovezní stavba má novou naději. Magistrátní výbor pro kulturu odsouhlasil vypracování studie proveditelnosti a architektonické dílo, které se zdálo být definitivně u ledu, pomalu taje.

Jan Kaplický byl český architekt a vizionář moderní architektury, žijící od své emigrace v roce 1968 ve Velké Británii. 

Vyhozené peníze

V roce 2006 vyhlásila Národní knihovna České republiky mezinárodní architektonickou soutěž na nový návrh budovy na Letenské pláni. Zcela unikátní výběrové řízení mělo velmi profesionální parametry. Porota byla složená z významných jmen architektury ze všech koutů světa. Celý proces soutěže byl vyčíslen na částku 27 milionů korun. Vítěz společně s ostatními kandidáty užšího výběru dostali finanční odměnu, ale žádný z těchto procesů nevedl k samotné realizaci.

Napadená soutěž

Vítězný návrh Jana Kaplického byl ihned napadán z několika stran. Společnost začala nahlas hodnotit architekturu jako nevzhlednou a nebála se ji označit urážlivými přívlastky. Chrchel nebo také chobotnice však narazila na jiný problém. Tím bylo potvrzení neregulérnost soutěže, protože vítězný návrh zásadně porušil vypsaná pravidla. Knihovna se měla stát novou dominantou Prahy už v roce 2012. 

„Chtěli bychom znovu otevřít diskuzi o vrácení knihovny podle návrhu Jana Kaplického na místo, pro které byla původně navržena, tedy na Letnou,“ prohlásil radní pro kulturu Jan Wolf.

Marné pokusy

Dnes již zemřelý Jan Kaplický by pravděpodobně jen nevěřícně kroutil hlavou, jak se plány s jeho budovou měnily ze dne na den. Stodůlky, následně Rohanský ostrov a dnes se několikaletým okruhem stavba vrátila v plánech na původní místo, tedy na Letenské sady.

Iniciátorka, která je zároveň vlastník autorských práv, vdova Eliška Kaplická Fuchsová, je dnes předsedkyní magistrátního výboru pro kulturu. Společně s radním Janem Wolfem se pokoušejí celý projekt oživit a dodat prostoru i nové využití. Budova by měla sloužit současně s knihovnou i jako divadlo a galerie. Na úpravě interiéru stavby už dnes pracuje architekt Jakub Cigler.

Výsledky projektu o proveditelnosti stavby by měly být známy v září. Velkým otazníkem je, zda zásadní změny, které se hodlají uskutečnit, již zásadně nenarušují původní návrch architekta Jana Kaplického.

Nejošklivější stavba na světě? Věž, kterou lidé milují nebo nenávidí. Více čtěte zde.
reklama
#Jan Kaplický #Národní knihovna #Magistrát hlavního města

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.