Hotel Opatov dostane injekci několik miliard. Vzniknou zde byty pro sociálně slabé

Praha vypíše zakázku na opravu hotelu Opatov na Jižním Městě. Předpokládané náklady jsou 550 milionů korun. V budově bývalého hotelu vznikne 342 bytů, které chce město pronajímat lidem s nízkými příjmy. Komplex budov je ve zdevastovaném stavu. S opravou na jednání zastupitelstva nesouhlasil senátor a zastupitel Prahy 11 Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11).

reklama

Dům pro nový začátek, jak je projekt rekonstrukce označován, bude využíván pro ubytování sociálně potřebných, osob s pravidelnými, ale nízkými příjmy. Byty bude Praha nabízet mladým rodinám s malými dětmi, lidem s omezenou schopností pohybu i seniorům.

Bytů 1+1 bude 157. Největší část budou tvořit byty 2kk, kterých bude 167, z nich 31 bude určeno pro handicapované. Zbývající byty budou velikosti 3kk. Větší byty nelze vybudovat kvůli původní stavební dispozici budovy.

Zázemí chybět nebude

V jedné z nízkých budov bude prádelna se samoobsluhou, bezbariérové sklepní kóje a vznikne tam i prostor pro ordinaci či terapeutické služby. Druhá z budov nabídne prostory pro provoz kuchyně a ke komerčnímu využití.

Tři propojené budovy jsou z prefabrikovaných panelů. Všechny mají jedno podzemní patro, jedna má 22 nadzemních pater, druhá jedno a třetí dvě.

Proč byl proti?

Proti záměru vystoupil senátor Kos, který vyzval zastupitele, aby materiál neschválili. "Víte, nepřipadá mi důstojné v 21. století sestěhovávat potřebné z celé Prahy do dvou mrakodrapů na její okraj, na sídliště Jižní Město, které má dost svých problémů," řekl. O záměru podle něj nebyli navíc zastupitelé Prahy 11 městem informováni. Na Jižním Městě proti rekonstrukci vznikla petice.

S Kosem nesouhlasil radní Karel Grabein Procházka (ANO), který dokument zastupitelům předložil. "Nejedná se o sociální bydlení, ale měly by to být malometrážní byty, takže jsou v kategorii dostupné bydlení. Určitě tam bude mix lidí, nejsou to jen sociálně slabší," dodal.

Praha připravuje projekty za 2,7 miliardy. Většinu zaplatí mnohými nenáviděná EU. Čtěte zde.
reklama
#hoitel #byty #bydlení #peníze #sociálně slabí #miliardy #lidi

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.