Český řidič, který přežil pád mostu: Měl jsem z prdele kliku, přestal jsem kouřit a začínám znovu žít

Martin ví, že se podruhé narodil
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Český řidič Martin Kučera, pod jehož kamionem se minulý týden v Janově zřítil Morandiho most, se vrátil do Prahy. Úsměvy rozdával na všechny strany. Moc dobře si uvědomoval, že měl obrovské štěstí a v podstatě se podruhé narodil. Bohužel 43 lidí takové štěstí nemělo.

Tři zlomená žebra. V podstatě "jen" to je výsledek nehody, která vypadala hrůzostrašně a logicky se tak řadí na první příčku nejhorších zážitků Martina Kučery. "Italové říkali, že jsem měl z prdele kliku. Vnímám to také tak," usmíval se sympaťák, když se vrátil po týdenní léčbě v Janově do české metropole.

Moc dobře si uvědomuje, že se vlastně podruhé narodil. Tak k tomu také přistupuje. "Mám nové datum narození, nové místo narození. A také jsem přestal kouřit. Když už začínám znovu, tak se toho zlozvyku zkusím zbavit. Uvidím, jak dlouho mi to vydrží. Teď jsem naprosto v pohodě s ohledem na to, co jsem zažil."

"Silnice se zavlnila, ozvala se rána a celé se to zřítilo. Říkal jsem si, že umřu, tak jsem si alespoň přál, ať je to rychlý. Během těch dvou vteřin mi hlavou proletěla spousta myšlenek."

Zbrzdila ho nehoda před mostem

Jeho kamion se v Janově propadl z výšky 45 metrů. Život mu zřejmě zachránily bezpečnostní pásy a také fakt, že seděl v novém voze, který má podpůrné sloupky a kabina se nezbortila. V neposlední řadě sehrála roli i skutečnost, že se mu včas odpojil návěs. Paradoxní na celém jeho příběhu je i to, že přes most chtěl přejet vůbec poprvé, jindy prý volil jinou trasu. "Hnala mě tam navigace. Tak jsem si řekl, že se podívám na přístav, měl jsem dost času. No, a jak to dopadlo," kroutil hlavou Kučera.

Zároveň dodal, že nebýt hodinové přestávky před městem, nejspíš by most v pohodě přejel. "Povinná doba je 45 minut, trošku jsem si pauzu prodloužil," vysvětlil s tím, že poslední, co si pamatuje, je, jak se kamion zhoupnul. Pak už nic. Nebýt malé nehody poblíž mostu, která ho na chvíli zabrzdila, možná už by dnes nebyl na světě.

Řídit bude dál, co nejdřív

Své profese se vzdát nehodlá. "Už jsem zažil nehody, kdy jsem dostal smyk a otočil jsem auto na střechu. Ale tohle bylo něco jiného, s řízením to nemělo vůbec nic společného. Kdybych šel po mostě pěšky, měl bych pak snad přestat chodit?" má naprosto jasno.

Do práce se vrátí hned, jak mu to zdravotní stav dovolí. "Možná, kdyby bylo něco s autem nebo tak, přemýšlel bych, jestli nezměním práci. Ale takhle není důvod."

Když nestihnete tramvaj a zachrání vám to život. Největší tramvajová tragédie v Praze se odehrála na Špejcharu. Čtěte zde.