Bouře Fabienne řádila. Vichřice přerušila dodávky elektřiny, nejezdily vlaky, lidé mají zatopené sklepy

Hasiči zasahovali u desítek případů
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Velmi rušnou noc mají za sebou lidé z Plzeňska, Karlovarska, ale i Středočeského kraje. A samozřejmě také hasiči a záchranáři, kteří vyjížděli k desítkám případů spadlých stromů či vytopených sklepů. Vše má na svědomí bouře Fabienne, zhruba 60 tisíc domácností je bez elektřiny.

Stromy na kolejích zastavily například vlaky z Benešova do Tábora, mezi Jindřichovým Hradcem a Kardašovou Řečicí, Budišovem u Třebíče a Studencem. Ve Středočeském kraji hlásily problém České dráhy, když vlak najel do stromu a provoz v úseku Lužná u Rakovníka a Rakovníkem byl přerušen. 

U Krušovic na Rakovnicku pak v noci spadlo šest příhradových stožárů velmi vysokého napětí 110 kV do křižujícího vedení napětí, které se také přetrhalo. V okresu je nyní bez proudu asi 7000 domácností. "Situace, co se týká oprav, je tady nejsložitější, my řešíme několik možných variant," potvrdila mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Poruchy řeší ČEZ podle ní v kraji na Berounsku, Rakovnicku a Kladensku. Jak dlouho budou lidé bez elektřiny, zatím není jasné.

Trable však byly i na silnicích, třeba mezi Prostějovem a Vyškovem na dálnici D46 vítr povalil dopravní značení do jízdních pruhů. "Spousta věcí létala vzduchem. Rady, aby byly věci upevněné, se mnohdy minuly učinkem. Ale dlouho jsem nic podobného nezažil," kroutil hlavou Daniel Krejčí z Úval u Prahy.

V Německu hlásí úmrtí

V každém případě se zdá, že Česko má to nejhorší za sebou, snad bez trát na životech. Bohužel to samé si nemohou říct v sousedním Německu. V kempu v Bavorsku spadl strom na 78letou ženu, která to nepřežila. V Epfenbachu zase došlo ke zranění čtyřletého chlapce, když na auto, ve kterém seděl, spadl vyvrácený strom.

Zatím není jasné, kdy u nás budou v plném rozsahu obnovené dodávky elektřiny. Když venku zuří bouřka, pracovníci ČEZu ani žádní jiní samozřejmě nic opravovat nemohou. Výstraha před silným větrem už je na celém našem území pouze na nízkém stupni, výjimkou jsou jihozápadní Čechy. Větší klid snad budou mít i hasiči. Jen ve Středočeském kraji od nedělních 19:00 do dnešních 7:30 měli 247 výjezdů, z toho bylo 229 událostí v rámci technické pomoci.

Bouřky a kroupy devastovaly střední Čechy. Více čtěte zde.