České hory o víkendu praskaly ve švech, někde lidé dokonce ucpali silnice

Lyžaři si užijí prakticky ve všech areálech
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Čerstvý sníh z posledních dní o víkendu přilákal do hor v Česku mnoho lyžařů. Třeba v Bedřichově v Jizerských horách turisté zcela ucpali silnice a parkoviště, situaci musela řešit policie. Většina středisek hlásí desítky centimetrů vysokou sněhovou pokrývku, některé areály mají i kolem metru sněhu.

Sněžení vylepšilo lyžařské podmínky také v Krkonoších, kde je nyní až 80 centimetrů sněhu, skiareály se ale místy musely potýkat s větrem. V provozu je mimo jiné všech pět areálů SkiResortu Černá hora - Pec, který nabízí 42 kilometrů sjezdovek.

O víkendu je navštívilo přes 17 000 lyžařů. K dispozici je i 40 kilometrů tras pro běžkaře. Více než 15 000 lidí zamířilo do Špindlerova Mlýna, kde je k dispozici přes 20 kilometrů upravených sjezdovek až s 80 centimetry sněhu. Dnes dopoledne tam ale kvůli silnému větru museli na čas omezit provoz některých lanovek.

Zlobil silný vítr

Lanovka dopoledne nejela ani v Rokytnici nad Jizerou a v sobotu snížil návštěvnost déšť. Sněhu je tam aktuálně až 70 centimetrů. V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice.

Horská služba nedoporučuje kvůli větru a snížené viditelnosti hřebenové túry. Sobotu v Krkonoších poznamenala tragická událost, kdy se při pádu z lanovky v Harrachově těžce zranila šestiletá dívka. Záchranáři ji převezli do nemocnice a policie hledá svědky události.

Podobně jako v Krkonoších zasáhl i v Krušných horách část středisek silný vítr a také námraza. Nejela kvůli tomu například lanová dráha CineStar Express v areálu Klínovec. Další vleky a lanovky na Klínovci zůstaly v provozu. Otevřeno je tam přes 25 kilometrů sjezdovek a na svazích je až metr sněhu.

Totálně ucpaný Bedřichov

Jizerské hory zažily nápor lyžařů, kteří dnes doslova ucpali obec Bedřichov. Obsadili všech 1 500 parkovacích míst a i poté dál najížděli do obce, takže zablokovali cestu linkovým autobusům. Situaci museli usměrňovat policisté.

Na Šumavě je třeba na Lipně v provozu 6,5 kilometru sjezdových tratí s více než 60 centimetry sněhu. Během víkendu tam dorazilo asi 3 500 lyžařů. Na začátku příštího týdne otevře středisko Promenádní sjezdovku. V zadovské Kobyle přivítali za víkend 2 500 lidí. Na svazích je až 70 centimetrů sněhu a běžkaři mohou využít 50 kilometrů tras kolem Churáňova. Na sjezdovkách na Špičáku leží až půl metru sněhu.

Do beskydského střediska Ski Bílá dorazilo za víkend kolem 5 000 lidí. Na svazích tam leží až 60 centimetrů sněhu. Zhruba půl metru sněhu leží na svazích v areálu Rališka v Horní Bečvě a za víkend tam přijelo asi 600 lidí. Nový sníh vylepšil i podmínky pro lyžování v Jeseníkách. Zhruba 2 000 lidí dorazilo o víkendu do střediska v Branné, kde leží až půl metru sněhu. Červenohorské sedlo, kde je až metr sněhu, navštívilo kolem 2 400 lidí.

Jezdí se i ve středních Čechách

Skiareály na Vysočině zaznamenaly podle provozovatelů středisek největší návštěvnost od začátku sezony. Areály Šacberk, Fajtův kopec, Harusův kopec, Luka nad Jihlavou a Křemešník u Pelhřimova navštívily stovky lidí. Na svazích v regionu leží kolem půl metru technického sněhu a v sobotu napadl i přírodní.

Ve středních Čechách až před víkendem zahajoval sezonu areál Šibeniční vrch nedaleko Mnichovic u Prahy. V provozu jsou tak nyní již všechny čtyři lyžařské areály ve Středočeském kraji. Sněhové podmínky si všichni vlekaři chválí. Například skiareál Monínec u Sedlce-Prčice navštívily stovky lidí.

Klíčová slova: