Jágrovi Rytíři mají problém. Kladenský stadion je ve špatném stavu, nevyhovuje podmínkám

Bez dotací je klidně možné, že stadion dříve či později spadne. Pro fanoušky špatná zpráva
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kladno vyjednává se státem a krajem o finanční podpoře rekonstrukce zimního stadionu. Objekt je technicky zastaralý a neodpovídá soudobým požadavkům. Na kompletní rekonstrukci město potřebuje zhruba 650 milionů korun.

Kladno má nyní v rozpočtu peníze na nezbytnou rekonstrukci střešního pláště a technologického zázemí zastaralého zimního stadionu, včetně čpavkového hospodářství. "Tuto variantu, která by ošetřila nejpotřebnější části stadionu, dokážeme tedy spustit operativně. Zároveň však velmi intenzivně vyjednáváme se Středočeským krajem a státem o podpoře druhé, velkorysejší varianty kompletní modernizace zastaralého stadionu, včetně úprav do podoby víceúčelové haly," řekl radní Jiří Chvojka (ANO).

Výjimka je do konce roku

Případná oprava střechy by vyloučila možné přebudování na modernější, prostornější zařízení. "Opravená střecha nezpůsobí, že bude na stadionu více teplo, že budou rozvody stabilnější, že bude zázemí pro návštěvníky i sportovce příjemnější. Jestli se nám tedy podaří podporu státu a kraje získat, zvolíme raději celkovou přestavbu. Jednání jsou ale v začátku," řekl primátor Dan Jiránek (ODS).

Podle primátora musí opravy začít nejpozději v příštím roce bez ohledu na zvolenou variantu. Střecha stadionu je v současné době stabilizovaná a pod dohledem statiků. Konstrukce splňuje podmínky pro udělení výjimky pro provozování, která platí do konce roku, a město bude žádat o její prodloužení.

Pohyb monitorují senzory

Konstrukci haly nově hlídají laserová a pohybová čidla z buštěhradského ústavu UCEEB Českého vysokého učení technického. "Citlivé senzory čtyřiadvacet hodin sedm dní v týdnu monitorují pohyby ocelové konstrukce. Případný výkyv z povolených hodnot by systém okamžitě nahlásil do strojovny stadionu, kde je stálá obsluha, a zároveň by vyslal informaci i přes sms vybraným odpovědným osobám," řekl ředitel zimního stadionu Josef Poláček.

Podle města tak nejsou ohrožené zápasy kladenských Rytířů v extralize, které začnou 13. září.