Československý Semtex mohl být za krutým teroristickým útokem. Konspirace jsou stále živé

Je samozřejmě, že v rukou nejrůznějších teroristů jsou podobné výbušniny velmi nebezpečné
Foto: Profimedia
Zobrazit fotogalerii (3)
Je samozřejmě, že v rukou nejrůznějších teroristů jsou podobné výbušniny velmi nebezpečné
zajímavost

Oblíbený „mazlíček“ teroristů. S trochou nadsázky se dá říct, že svého času Semtex patřil do každé správné teroristické rodiny. Možná to platí i dnes. Na druhou stranu je za značkou nesporný úspěch, který přežil i revoluci v roce 1989. Výbušnina je však stále opředena celou řadou mýtů či polopravd. Konspirační teoretici mají žně i po mnoha letech.

reklama

Plastická trhavina Semtex byla vyvinuta už v padesátých letech, ale výroba začala až v letech šedesátých. Socialistické Československo si moc dobře uvědomovalo sílu svého vynálezu. K tomu přispíval fakt, že se výbušnina směla vyvážet za hranice. Dokonce ve velkém. A tak se nelze divit, že vznikaly nejrůznější „zaručeně pravdivé“ historky o tom, co všechno má Semtex na svědomí.

Atentát v Lockerbie

Na druhou stranu, cílové země, mezi kterými byly například Vietnam či Libye, konspiračním teoretikům dost nahrávají. Hlavně čilý obchodní vztah s diktátorským režimem Muammara Kaddafího byl důvodem spekulací, zda za teroristickým činem v letadle, které spadlo nad Lockerbie, nestál československý Semtex.

Za vynálezem Semtexu mohli stát Stanislav Brebera a Radim Fukátko. Další jméno, které se objevilo v médiích v této souvislosti, byl Bohumil Šole. Měl použít trhavinu, aby se nechal vystřelit do vzduchu. Romantický příběh o tom, že vynálezce nezvládl výčitky svědomí, však byly přibarvené informace. Šole pomocí Semtexu pomáhal při destrukci starých letadel, ale v týmu vynálezců vůbec nebyl. 

Při teroristickém útoku na let Pan Am 103 dne 21. prosince 1988 zemřelo celkem 270 lidí z 21 států, včetně 11 obětí, které zahynuly pod troskami na zemi. „V rámci vyšetřování tohoto atentátu nikdy nezaznělo, že by šlo o Semtex, vždy se hovořilo jen o plastické trhavině,“ vysvětluje pro Čtidoma.cz Martin Vencl, tiskový mluvčí společnosti Explosia. Upozorňuje i na to, že Libye měla k dispozici také americkou C4, o čemž se však mluví jen velmi málo.

Oficiálně a pak to ostatní

Faktem ale je, že oblíbenost této trhaviny u teroristických skupin byla v minulosti častým úkazem. Jedna z konspirací uvádí, že její demoliční účinky využívala i irská republikánská armáda (IRA). Samozřejmě zdůrazňujeme, že jde o nikdy nepotvrzenou informaci.

Oficiální čísla každopádně hovoří o tom, že do roku 1989 bylo vyrobeno 1 800 tun trhaviny a z toho 690 tun šlo na export. Když ale ještě jednou dáme prostor konspiracím, tak neoficiálně se mluví i o dalších několika tisících tun trhaviny, které z Československa odešly do ciziny.

Rok 2022 skončil pro Explosii úspěchem. Obrat společnosti činil 1,2 miliardy korun. Zisk byl rekordní – 198 milionů korun před zdaněním.

Nedodávali jsme teroristům

Také dnes se výrobek společnosti Explosia vyváží do celého světa. Samozřejmě kromě států, na které je uvalené embargo. „Není žádná ze zemí, která by oproti ostatním dominovala, jedná se o země Evropské unie i mimo EU,“ uvedl Vencl. Jasně odmítl jakékoli spojení s teroristy. Ať už jde o současnost, nebo minulost. „Ohradil bych se proti tomu, že by naše společnost dodávala výbušniny teroristickým režimům. Že byly dodávky Semtexu některými režimy zneužity a postoupeny dál, to je jiná kapitola. Za to ale Explosii nemůžeme vinit, ani nálepkovat.

Ať už u teroristů, vedoucích demoličních čet, nebo armádních generálů – Semtex byl a je velmi oblíbenou trhavinou. Martin Vencl má však pravdu v tom, že démonizovat Explosii za to, že může za to či ono, je přinejmenším velké zjednodušení. Navíc bez jasných důkazů. Je to podobné, jakoby chtěl někdo vinit Gottlieba Daimlera za to, že vynalezl automobil. I ty přeci usmrtí na silnicích mnoho lidí.

Zdroje: redakce, Explosia, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Čtidoma.cz

KAM DÁL: Císař a král Karel IV.: O italském atentátu na čtrnáctiletého kluka nás ve škole neučili. Zachránila ho víra v Boha.

reklama
#Semtex #výbušnina #historie

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.