Člun z válečné lodě se našel uprostřed vyschlého jezera v Kalifornii. Nikdo neví, kde se tam vzal

USS Monrovia s dobře viditelnými čluny na palubě
Foto: Wikimedia Commons/public domain
USS Monrovia s dobře viditelnými čluny na palubě
zajímavost

Transportní loď USS Monrovia se potopila za druhé světové války při invazi na Tarawu. Loni objevili vědci na dně vyschlého jezera Shasta v Kalifornii výsadkový člun, který byl prokazatelně na její palubě. Jak se tam dostal, není dodnes jasné.

reklama

USS Monrovia nebyla jen tak nějaká bezvýznamná loď. Sloužila jako velitelské stanoviště při invazi na Sicílii, na její palubě velel viceadmiral Hewitt, ke kterému se později připojil i slavný generál Patton. Na její palubě se objevil i Dwight Eisenhower, budoucí americký prezident. Při náletu německých bombardérů byla poškozena, ale nepotopila se. Do USA přivezla z Itálie německé válečné zajatce a po nezbytných opravách se přesunula do Pacifiku.

Slavná loď skončila ve šrotu

Zde se zúčastnila několika významných bitev a vyloďovacích operací, jako byl Kwajalejn a Saipan. Hlavní úlohou plavidla byla přeprava zásob a vojáků na frontu a odvoz válečných zajatců. Při útoku na Tarawu došlo k nehodě, loď narazila na mělčinu a částečně se potopila. Spojenci ji ale později vytáhli a pokračovala v aktivní službě. Z té byla oficiálně vyřazena až v roce 1968, kdy byla prodána do starého železa. Tady záznamy končí.

V jezeře Shasta v Kalifornii díky loňským extrémním vedrům zmizela téměř veškerý voda a na dně vědci nalezli výsadkový člun s označením, které odpovídalo Monrovii. Námořní pěchota se z transportní lodě na břehy ostrovů dopravovala těmito čluny, každá taková loď jich měla několik. Tenhle na dně Shasty patřil Monrovii.

Výsadkový člun uprostřed jezera

„O její historii a zřejmě i o jejím působení na jezeře Shasta se toho musí zjistit víc. Okolnosti jejího potopení stále zůstávají záhadou," napsal na sociální sítě tým, který má na starosti restaurování člunu. Jedna z teorií říká, že zatímco samotná Monrovia skončila ve šrotu, její čluny se možná někdo snažil rozprodat. Možná jeden výsadkový člun někdo koupil, přesunul se s ním do Kalifornie k jezeru Shasta, zkusil s lodí plout po jezeře, ale protože byla ve špatném stavu, potopila se mu. Nebo ji potopil sám, když ji přestal potřebovat. Kdo ví? Každopádně v národním muzeu v Nebrasce plánují výsadkový člun vystavit pro veřejnost ještě letos. Příběh, který se k němu váže, se může doplnit i později.

Zdroj: iflscience.com

KAM DÁL: Záhadná loď duchů Mary Celeste stále čeká na vyřešení svého tajemství.

reklama
#historie #lodě #druhá světová válka

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.