Rusové mají vlastní Stonehenge. Země Árijců je úžasným historickým odkazem

Stavba je opravdu úctyhodná, stavitelé museli mít skvělé znalosti
zajímavost

Ruská armáda drancuje Ukrajinu, vojáci kradou vše, co jim přijde pod ruku. Mnozí lidé hovoří o tom, že jde o zaostalý národ, jehož příslušníci jsou u vytržení třeba ze splachovacích záchodů. Na druhou stranu se na území dnešního Ruska čas od času podaří neuvěřitelně úžasné objevy. Jedním z nich je Arkaim, ruský Stonehenge na jižním Uralu.

reklama

V kronikách historie a archeologie existuje jen málo objevů, které upoutaly fantazii v takové míře jako Arkaim. Toto starověké opevněné sídliště, objevené archeologickou expedicí Čeljabinské univerzity v roce 1987, se stalo symbolem tajemné minulosti, která sahá až do doby 2 000–3 000 před naším letopočtem. Místo, které je často nazýváno jako ruský Stonehenge, stále fascinuje a přitahuje badatele i nadšence.

Důkaz starověkého inženýrství

Kouzlo Arkaimu začíná pozoruhodným inženýrstvím. Pevnost se pyšní dvěma kruhovými hradbami, které jsou opevněny vnější obrannou zdí a dva metry širokým příkopem. Obdélníkové obydlí, které bylo postaveno mezi těmito zdmi, tvoří složitý design. Je pozoruhodné, že čtyři brány přesně lícují se světovými stranami, což demonstruje pečlivé plánování a pokročilé inženýrství. Na vnější hradbu přiléhá přibližně 35 domů, jejichž vchody jsou strategicky umístěny podél hlavní ulice, což svědčí o promyšleném uspořádání města.

Složitost Arkaimu však nekončí u jeho architektonického řešení. Místo odhalilo sofistikovaný systém rozvodu vody, tunely pro odstranění přebytečné vody, doly, kovové předměty, keramiku, rituální pozůstatky, náčiní a pece. Samozřejmě nechybí ani hrobky. Tyto objevy podtrhují jedinečný charakter místa, odlišují jej od ostatních osad z doby bronzové a zdůrazňují vynalézavost jeho stavitelů. Abychom skutečně ocenili Arkaim, musíme se ponořit do kultury, která dala místu vzniknout – do kultury Sintashta.

Posvátná architektura a vesmír

Architektura Arkaimu vykreslila zajímavé paralely se starověkými indoárijskými a íránskými duchovními texty, jako jsou védy a Avesta. Uspořádání osady obsahuje tři soustředné prstence zdí a tři paprskovité ulice. Jde o design připomínající město krále Yimy popsané v Rigvédě. Symbolický význam navíc naznačují „vzory podobné svastice“, které se nacházejí na základních zdech a obydlích druhého prstence. Tyto vzory se objevují na četných artefaktech.

Duchovní význam Arkaimu přesahuje jeho architektonické prvky. Někteří lidé místo vnímají jako „zem Árijců“ a vzor pro novou duchovní civilizaci v souladu s vesmírem. Nicméně, ruská pravoslavná církev a další osobnosti vyjádřily kritiku ohledně archeologických výkladů, což vyvolalo pokračující debaty o jeho roli v historii.

Odhalení Arkaimu dalo vzniknout různým ideologiím mezi různými náboženskými a kulturními skupinami. Pro některé představuje druhou domovinu Indoevropanů, kteří zpočátku obývali arktické oblasti, než migrovali na jih a na západ a ovlivnili vývoj dalších civilizací. Arkaim byl označen za „národní a duchovní svatyni“ Ruska. Někteří dokonce tvrdí, že jde o rodiště bájného Odina z germánské mytologie.

Dnešní Arkaim

Dnes Arkaim vítá turisty a poutníky toužící po spojení s jeho dávnou historií a duchovním významem. Probíhající vykopávky a výzkum nadále vrhají světlo na lidi Sintashta, jejich kulturu a jejich místo v širší indoevropské rodině. Tajemný půvab místa přetrvává, připomíná nám, že ozvěny minulosti rezonují v čase a inspirují nás k odhalení záhad, které historie skrývala po tisíciletí.

Závěrem lze říci, že Arkaim, ruský Stonehenge, je více než jen historický relikt. Je svědectvím vynalézavosti a kulturního bohatství minulosti. Jak pokračujeme v odhalování otazníků, přibližujeme se k pochopení složité tapisérie lidských dějin a vzájemného propojení civilizací napříč časem a prostorem.

Zdroje: redakce, thearchaeologist.org, denik.cz, www.suenee.cz

KAM DÁL: Archeologové objevili poblíž Stonehenge další kruhovou stavbu.

https://www.ctidoma.cz/clanek/historie/rusove-maji-vlastni-stonehenge-zeme-arijcu-je-uzasnym-historickym-odkazem-76137
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.