Skvělý Karel Roden a Vojta Dyk jako žena: Třetí řada Terapie je znovu nadprůměrná

Seriál Terapie získal během prvních dvou sérií mnoho oddaných fanoušků. Nyní mohou čeští diváci zhlédnout třetí sérii. Jak se povedla? A jaký je celkový dojem ze seriálu, v němž se vše točí kolem Karla Rodena?

reklama

V produkci televize HBO vznikají zajímavé seriály dlouhodobě. K asi nejznámějšímu a zároveň nejzdařilejšímu z nich lze dozajista řadit adaptaci fantasy románů od amerického spisovatele George R. R. Martina s názvem Hra o trůny. Tento seriál, který má již sedm řad, by měl jít v letošním roce do velkolepého finále.

V letošním roce také v české odnoži televize HBO vrcholí seriál Terapie. Ten je prvním hraný seriálem této komerční televize, který vznikl na území České republiky. První řada byla uvedena v roce 2011 a čítala čtyřicet pět epizod. Druhá série, kterou jsme měli možnost zhlédnout v roce 2013, měla epizod o deset méně. Ta letošní, závěrečná, jich bude mít třicet šest. Seriál vznikl podle izraelské předlohy, která byla uvedena v roce 2005 pod názvem Be Tipul. Čeští tvůrci přitom nejsou jediní, kdo se jí inspirovali. Svou Terapii měli i ve Spojených státech amerických, kde byl seriál uveden pod názvem In Treatment (česky V odborné péči).

Závěrečná série Terapie byla podpořena výraznou reklamou. Tvář Karla Rodena jsme mohli na plakátech sledovat několik týdnů před jejím uvedením.

Z Varů na obrazovky

Česká Terapie se těšila příznivým kritickým ohlasům již od první série. První dva díly třetí, závěrečné série, byly uvedeny na karlovarském filmovém festivalu v loňském roce. A jen ty dva díly stačily k tomu, aby mohli filmoví kritici soudit, že vysoká laťka, již nastavily první dvě série, rozhodně nijak neklesla. Včera byla na české HBO odvysílána devátá epizoda, a tak je možné zhodnotit, zda je třetí série skutečně důstojným finále tohoto zdařilého projektu.

A odpověď je jednoduchá. Ano. Pokud se po odvysílání prvních dvou dílů hovořilo o tom, že třetí série nijak neztrácí, po devíti dílech se dá říct, že by mohla být dokonce tou nejlepší ze všech. Vše se samozřejmě opírá o skvělého Karla Rodena, který tak jako vždy přesvědčivě ztvárnil roli psychoterapeuta Marka Pošty. A perfketní herecké výkony jsou zcela nezbytné, jelikož celý seriál Terapie je postaven na dialozích, v nichž se objevují dva, maximálně tři lidé.

Terapie je tak téměř protikladem Hry o trůny, která je nabitá strhujícími scénami, speciálními efekty a mnoha dějovými liniemi, které se neustále proplétají. O to více je potřeba, aby byly všechny stránky seriálu perfektně zvládnuté, jelikož v opačném případě by se ze sledování stala úmorná nuda.

Být ženou

Tak tomu však není. A není to jen zásluha Karla Rodena, ačkoliv právě on se stal tváří tohoto seriálu. Skvělou práci odvádí například režisér a scenárista v jedné osobě Petr Zelenka. Nutno podotknout, že režisérské taktovky se vedle Zelenky chopil také Matěj Chlupáček a scenáristé pracovali na třetí řadě Terapie hned čtyři.

Seriál se může opřít i o další skvělé herce. Na počátku byl nejvýraznější především Vojta Dyk v roli Šimona, kterému se zhroutí manželství a on i s pomocí psychologa zjistí, že se v mužském těle tak docela necítí. Na obrazovce se objeví třeba i Marek Taclík nebo Jenovéfa Boková.

I do třetice je Terapie skvělou zábavou, která značně překonává většinu seriálů, jež můžeme v televizi sledovat. Zda svou třetí řadou překoná seriál sám sebe, na to si ještě budeme muset počkat.

reklama
#seriál #Karel Roden #HBO #televize #psychoterapeut #terapie #Hra o trůny #Vojta Dyk #série

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.