Z Novy si vystřelil nový bulvár. Televize odvysílala neověřenou zprávu o smrti člena vlády

Televize Nova se nechala v roce 1999 napálit!
Foto: Depositphotos
Zobrazit fotogalerii (3)
Televize Nova se nechala v roce 1999 napálit!
zajímavost

Nejenže tento týden čekají Českou republiku oslavy spojené se sametovou revolucí, která je i po více než 30 letech jednou z nejdůležitějších událostí naší historie, ale televize Nova se před lety nechala napálit a odvysílala neověřenou zprávu, o které se mluví dodnes. Co dalšího skrývá tento týden?

reklama

Další historický souhrn je tu! Prozradíme vám, kdy se konaly první volby do Senátu, kdy získala Matka Tereza americké občanství nebo v jaký den znovu otevřeli Národní divadlo. A to není ani zdaleka všechno!

14. listopadu

V roce 1882 v Brně otevřeli nové divadlo Na Hradbách. Šlo o první plně elektricky osvětlené divadlo na evropském kontinentu. V roce 1960 šlo ale o velmi tragický den. Železniční nehoda u Stéblové byla dosud nejtragičtější nehodou v dějinách československé železniční dopravy. 

Televize Nova na tento den ale zřejmě v dobrém nevzpomíná. Tehdy si z ní vystřelil nově vznikající bulvár Pres pod taktovkou novináře a spisovatele Přemysla Svory. Ten měl dobré kontakty, aby Novu přesvědčil, že neznámí pachatelé spáchali atentát na jednoho z českých ministrů. Na Nově tenkrát odvysílali zprávu, kterou si neověřili, a měli z ostudy kabát. Tímto činem Nova poukázala na to, jak snadné je média zmanipulovat.

15. listopad

V roce 1939 se uskutečnil pohřeb Jana Opletala, jedné z obětí střelby do demonstrantů 28. října. Roku 1975 byla otevřena obnovená Labská bouda. V roce 1996 pak proběhlo první kolo voleb do nově zřízeného Senátu Parlamentu České republiky. Loni v tento den dosáhl počet obyvatel Země 8 miliard.

16. listopad

Významný den je to tentokrát pro fotbalové fanoušky. V roce 1893 byl totiž založen klub Sparta Praha jako Athletic Club Královské Vinohrady. V roce 1996 pak dostala Matka Tereza čestné občanství USA.

17. listopad

Tento den byl pro Českou republiku v mnohém významný. V roce 1952 byly zrušeny všechny  vědecké instituce a učené společnosti a na jejich místě byla založena Československá akademie věd. V roce 1968 se zvedla vlna odporu proti okupaci Československa, hlavně mezi studenty. O 31 let později byla Praha svědkem brutálního zásahu policie proti studentské demonstraci, po němž přišla sametová revoluce. Ve stejný den byla u nás pozorována polární záře, což je velmi unikátní. O rok později navštívil George H. W. Bush jako první americký prezident Prahu.

V roce 2003 se stal Arnold Schwarzenegger guvernérem Kalifornie.

18. listopad

V roce 1983 bylo po několikáté přestavbě otevřeno Národní divadlo v Praze. O čtyři roky později hořelo v londýnské stanici metra King's Cross. Tehdy zemřelo 31 lidi.

19. listopad

V roce 1963 to byl důležitý den pro medicínu. Tým Jana Navrátila provedl v Brně první implantaci umělé srdeční chlopně v Československu. V roce 1989 bylo poté založeno Občanské fórum. V roce 1994 skončila v České republice druhá vlna takzvané kupónové privatizace. Během krátké doby se ocitl státní majetek v řádech sta miliard v rukách nových vlastníků.

20. listopad

V roce 1952 začal proces s Rudolfem Stránským. Byl připravován na základě podnětů z Moskvy a trval týden. V roce 2002 se jednalo o tom, zda Benešovy dekrety jsou překážkou pro vstup České republiky do Evropské unie. Nakonec bylo rozhodnuto, že nejsou.

Zdroj: redakce, dejepis.com, novinky.cz, iDNES.cz, wikipedia.org

KAM DÁL: Inferno v Alpách. Kdo stoupal komínem smrti – zemřel.

reklama
#historie #historický souhrn #televize Nova

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.