Americkému exprezidentovi je 100 let a byl volit. Kritici křičí, že je moc starý, a ukazují video z narozenin

Exprezidenta Jimmyho Cartera prý zneužívá tým Kamaly Harris ke kampani. Stoletý muž už prý sotva ví o světě, má to potvrzovat video z oslavy narozenin
Exprezidenta Jimmyho Cartera prý zneužívá tým Kamaly Harris ke kampani. Stoletý muž už prý sotva ví o světě, má to potvrzovat video z oslavy narozenin
zpráva

Řeč je o stoletém exprezidentovi USA Jimmym Carterovi. Nikdo v jeho duševním stavu nemůže svobodně volit, říkají komentátoři. Poslední záběry exprezidenta z hospice totiž napovídají, že jeho vědomí o tom, co se děje, je zřejmě velmi omezené. Některé zdroje z jeho okolí dokonce mluví o tom, že už příliš neví o světě kolem sebe.

reklama

Jimmy Carter, který sté narozeniny oslavil na začátku října, už zkraje roku vyslovil přání, že by se právě prezidentských voleb, ve kterých je možné předčasně hlasovat už od 15. října, rád dožil. Řekl to podle svého syna v srpnu, jak píše The Guardian. Bývalý prezident, který Americe vládl v letech 1977–1981, žije v hospicové péči, to však ale podle jeho potomka Chipa neznamená, že se o politiku nezajímá, právě naopak.

Podle rodiny ví, co dělá

„Sleduje kampaň, rozhodně,“ řekl jeho vnuk Jason Carter v září zpravodaji CBS News Marku Strassmannovi. „A víte, když jsme se ho zeptali, jestli je nadšený ze svých 100. narozenin, řekl: ‚Jsem z toho nadšený, ale jsem opravdu nadšený, že budu hlasovat pro Kamalu Harris.‘ A tak je stále v obraze, stále dává pozor. A pořád si drží své názory,“ prohlásil Carterův syn.

Je vůbec při smyslech?

To ale úplně neodpovídá tomu, co ukazují poslední videa, na kterých je Carter zachycený. Podle jeho strnulého výrazu a nulových reakcí na okolí to totiž vypadá, že kdysi silný demokratický politik už o světě kolem sebe vůbec neví. A mnozí komentátoři proto jeho účast ve volbách vidí jako zneužívání starého člověka k přesvědčení jeho sympatizantů. Podívejte se sami na video níže.

 

Carter je v hospicové péči už dva roky. Poté, co v minulém roce zesnula jeho šestadevadesátiletá manželka Rosalynn po neuvěřitelných 77 letech manželství, vyvstaly obavy, že ji zdrcený manžel bude následovat velmi rychle. Carter se však ale pozoruhodně zlepšil a v domácí hospicové péči, kde průměrný klient podle výše odkazované CBS vydrží průměrně šedesát tři dní, žije už neuvěřitelných devatenáct měsíců.

Sklidili jeho hlas, zlobí se lidé

„Kamalina kampaň plánuje dnes sklidit hlasovací lístek Jimmyho Cartera v hospici, kde je držen. Někdo v Carterově fyzickém a duševním stavu nemůže volit. Je neverbální, nemůže se hýbat a ani si neuvědomuje, že je naživu. To je trestné a odporné,“ píše jeden z mnoha twitterových komentátorů a poukazuje právě na výše odkazované video, ve kterém Carter rozhodně nevypadá, že vnímá svět kolem sebe.

Kamala má zatím navrch

Kampaň před americkými prezidentskými volbami spěje do finále. Zřejmě poslední příležitostí přidat na svou stranu nerozhodnuté voliče tak bude poslední debata před volbami, která se odehraje na CNN 23. října. Samotné volby se pak konají v úterý 5. listopadu. Šance obou kandidátů zatím odborníci hodnotí jako velmi vyrovnané. Podle volební předpovědi deníku The Economist má ale v současnosti o chlup navrch právě Kamala Harris. Vše se ale může do voleb ještě zásadně změnit.

KAM DÁL: V Moskvě prodávají pračky, objevil slovenský europoslanec. V Rusku je za hrdinu díky bizarnímu videu

https://www.ctidoma.cz/clanek/osobnosti/americkemu-exprezidentovi-je-100-let-a-byl-volit-kritici-krici-ze-je-moc-stary-a-ukazuji-video-z-narozenin-79369
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.