Herečka Marie Motlová vlála životem, kterého si uměla užívat: Když jí došly peníze, prodala na černém trhu občanku

Marie Motlová se stala slavnou herečkou až po padesátce.

Marie Motlová byla česká legendární herečka, která se proslavila až po padesátce, a to hlavně  z filmové trilogie Jaroslava Papouška o rodině Homolkových. Marie byla na jedné straně žena s velkým srdcem a nadáním a na straně druhé složitá osobnost s vlastními démony. Herecký dar dokázala pokaždé zúročit tak dobře, že ji lidé milovali v každé roli. V soukromém životě bylo s Marií Motlovou občas těžké vyjít a postupem času se začala utápět v alkoholu a depresích.

reklama

Slavnou herečkou až po padesátce 

Marie Motlová se narodila v roce 1918 ještě za Rakouska-Uherska. Od dětství byla vedena k tomu, že žena má zastávat v životě hlavně roli matky a manželky. Rodiče byli na Marii tvrdí a chtěli, aby z ní něco bylo. Mladá Marie ale od dětství snila o dráze herečky. Na přání svých rodičů však musela vystudovat zdravotnickou školu. Krátkou dobu Marie působila jako sestřička a starala se o nemocné. Tato profese ji však nenaplňovala. 

Během války se rozhodla, že půjde za svým životním snem a začala studovat pražskou konzervatoř, kterou v roce 1943 zdárně ukončila. Rodiče začínající herečky byli proti a nechtěli, aby jejich dcera v řemeslu pokračovala. Marie si však postavila hlavu.  Začínala v malém divadle ve Smetanově muzeu, následovalo Divadlo revolučních gard. V letech 1946 až 1948 hrála v Honzlově Studiu Národního divadla. 

Marie Motlová prožila ve svém životě velmi šťastné období, které však trvalo velmi krátce. Působila v pražském rozhlase jako hlasatelka a také se vdala. Její manželství ale dlouho nevydrželo a následoval rozvod. 

Druhé manželství uzavřela s hercem Karlem Friedrichem, se kterým se seznámila na jevišti Městského oblastního divadla v Mladé Boleslavi. S filmem Marie Motlová začínala velmi pozdě. V divadle ji objevil režisér Jaroslav Papoušek, který herečce nabídl roli bábinky Homolkové ve filmu Ecce homo Homolka, který měl ještě dvě pokračování. 

V roce 1977 si zahrála Marie Motlová v legendárním seriálu Žena za pultem nebo Nemocnice na kraji města. 

Nikdy nevěděla, kolik vydělala peněz

Marie Motlová byla fenomenální herečka s velký srdcem, která ale trpěla depresemi, které zaháněla alkoholem. Žila bohémským životem a nikdy skutečně nevěděla, kolik vydělala peněz. Traduje se o ní, že když herečce jednou došly peníze, tak na černém trhu prodala svůj občanský průkaz za zhruba čtyřicet tisíc korun. Její poslední role byla ve filmu Všichni musí být v pyžamu z roku 1984. Na sklonku života trpěla bércovými vředy a opuchlými chodily. 

Herečka Marie Motlová navždy odešla do hereckého nebe 26. srpna 1985 v pouhých sedmašedesáti letech.

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/osobnosti/herecka-marie-motlova-vlala-zivotem-ktereho-si-umela-uzivat-kdyz-ji-dosly-penize-prodala-na-cernem-trhu-obcanku--58019
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.