Jak se krotí krokodýli: Role Jiřího Mádla měla původně patřit tragicky zesnulému Tomáši Holému. Ten ji ale odmítl

Film Jak se krotí krokodýli navázal na své dva předchůdce
Foto: Se souhlasem televize Nova
Film Jak se krotí krokodýli navázal na své dva předchůdce
osobnost

Rodinná komedie Jak se krotí krokodýli úspěšně navázala na další filmy režisérky Marie Poledňákové. Hvězdou hitů Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny byl ale Tomáš Holý, který divákům v dalším filmu zoufale chyběl. Jeho roli měl pomyslně převzít Jiří Mádl, který se jí zhostil bravurně a vznikl tak další film, který si s chutí pustíte při pochmurné neděli doma s rodinou. Co však stálo za jeho vznikem? 

reklama

Tomáš Holý byl dětskou hvězdou, která by před sebou měla zářnou budoucnost. Na filmovém festivalu v Monte-Carlu v roce 1979 jej porota nazvala nejlepším dětským hercem od dob Shirley Temple Black. Jeho kariéra začala přitom úplnou náhodou.

Dětský herec uchvátil celý štáb

Když se točila známá komedie Marečku, podejte mi pero! onemocněl herec, který měl jako školák vejít do třídy a předat učiteli chemie vzkaz od ředitele školy. Režisér Oldřich Lipský se tehdy obrátil na štáb a požádal je, aby malého herce sehnali. 

„Pokud někdo znáte malého kluka, který dokáže říct tři věty a neroztřese se před kamerou, přiveďte ho“. 

Přihlásil se rekvizitář, Tomášův strýc, a chlapce dovedl. Ten během několika hodin uchvátil celý štáb. Nejenom, že se před kamerou neroztřásl, dokonce vnesl do záběru svou unikátní energii. A tak netrvalo dlouho a Lipský mu nabídl roli v dalším filmu, tentokrát Ať žijí duchové. Tehdy bylo Tomášovi 7 let a jeho kariéra začala.

Bál se neúspěchu

Patrně nejvýraznější role získal právě v komediích Marie Poledňákové. Jeho filmová maminka Jana Preissová se rozplývala, že se s ním hrálo lépe než s některými dospělými herci. Tomáš byl unikát, nebál se před kamerou, byl přirozený, sám si vytvářel vtípky a bavil tím celý štáb. Přestože ho diváci milovali, ve třinácti letech ukončil kariéru.

„Představa, že jednou budu neúspěšným hercem, je nesnesitelná,“ řekl tehdy. I později si však uchoval svůj typický humor a smysl pro groteskní situace. O jeho povaze nejlépe vypovídá historka z dob porevolučních. Když se otevřely hranice, vybral Tomáš peníze za své dětské honoráře a dal je strýci, který ho k herectví přivedl, aby konečně viděl svou vytouženou Ameriku.

Autonehoda mu vzala život

Holý později absolvoval gymnázium a začal studovat práva. Devět dní před 22. narozeninami tragicky zemřel při autonehodě na silnici mezi severočeskými obcemi Kytlice a Polevsko. Stalo se tak 8. března 1990. Někteří zlí jazykové ho tehdy označili za součást zlaté mládeže, spekulovalo se, že řídil pod vlivem alkoholu. Podle svědectví ale žádným rozjařilým frajírkem nebyl, naopak měl být naprosto normálním „obyčejným“ chlapcem, který se toužil vymanit z filmových pláten. 

Právě dvojice úspěšných filmů Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny měla mít pokračování s názvem Jak Anděla viděla anděla. Anděla měla být holčička, se kterou klokan přiletí v březnu. Příběh se měl odehrávat deset let po jejím narození a vznikal dva roky před Tomášovou smrtí.

Tou dobou byl už právě studentem práv a když ho Poledňáková oslovila, točil nechtěl. Vznikla tak druhá verze scénáře, ve které měl pouze symbolickou roli Vaška, který odjede na námořnickou akademii. Podle některých jeho přátel však nechtěl ani tuto symbolickou roli. Když Tomáš zemřel, režisérka od projektu upustila a o šest let později ho vydala knižně. Vrátila se k němu až v roce 2000, kdy ho přepracovala a vznikl film Jak se krotí krokodýli. Tehdy převzal postavu Vaška Jiří Mádl. 

Zdroj: Lifee.cz, Wikipedia.org

KAM DÁL: Amerika, země neomezených možností a pravidel: Absurdnější zákony jinde nenajdete.

https://www.ctidoma.cz/clanek/osobnosti/jak-se-kroti-krokodyli-role-jiriho-madla-mela-puvodne-patrit-tragicky-zesnulemu-tomasi-holemu-ten-ji-ale-odmitl-71116
reklama
#osobnost #film #Jak se krotí krokodýli #Jiří Mádl #Tomáš Holý

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.