Kanyza byl obviněn ze spolupráce s StB. Skandál se sovětskou servírkou žehlil dlouho

Podle některých informací měl spolupracovat jako informátor StB, soud ho obvinění zprostil
Foto: Profimedia
Zobrazit fotogalerii (3)
Podle některých informací měl spolupracovat jako informátor StB, soud ho obvinění zprostil
osobnost

Měl donášet na své herecké kolegy, StB prý Jana Kanyzu vedla jako informátora pod krycím jménem Honza. On to vždy odmítal, soudil se a v roce 2007 mu výrok soudu dal za pravdu. I když jen částečně. „Hodně lidí se s tím odmítalo smířit. A pana Kanyzu tento boj tak otrávil, že se nakonec stáhl ze showbyznysu. Aktivit měl vždycky hodně, třeba své milované malování,“ vysvětlil Čtidoma.cz fotograf Pavel Rousek.

reklama

Pravdou je, že soud v roce 2007 konstatoval, že Jan Kanyza s StB nespolupracoval. Ovšem jeho jméno zůstalo v oficiálních seznamech spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti. To, že Kanyza měl na některé své kolegy donášet, tvrdili v minulosti například Pavel Landovský či Vítězslav Jandák. Herec, kterého proslavila například role štamgasty ze seriálu Hospoda, však dál bojoval o očištění svého jména.

Francie, země zaslíbená

Satisfakce se dočkal v roce 2009, kdy Vrchní soud v Praze opět konstatoval, že Kanyza byl v evidenci StB neoprávněně. To byla tečka za dlouholetým sporem. „Pan Kanyza byl však podle všeho otráven natolik, že s herectvím prakticky skončil. Vrhl se na malování, které mu vždycky šlo. Už na střední škole chodil do přírody a maloval krajinky i spolužáky. A nutno říct, že i zde potvrdil svůj talent. Jeho obrazy se vystavovaly prakticky po celém světě a prodávaly za velké peníze,“ uvedl pro Čtidoma.cz Pavel Rousek.

Druhým domovem se českému herci stala Francie, v Languedocu má vlastní ateliér. Země galského kohouta mu přirostla k srdci. Příliš neholduje internetu, není na sociálních sítích. A také nerad létá letadlem. „Dcera Bára s manželem a třemi vnuky musí za ním. A když už ho navštíví, je to většinou na několik měsíců a Kanyza si užívá roli dědečka na sto procent.“ Všichni vnoučci mluví česky, navíc se zdá, že ten nejstarší po něm zdědil umělecký talent.

Sklenička vodky a problémy

Přesto, že dnes Jan Kanyza žije poklidným životem s grácií stárnoucího umělce, zdaleka ne vždy to tak bylo. Legendární je například jeho mezinárodní skandál, který ztropil v Sovětském svazu na natáčení filmu Sokolovo. „S tamní servírkou měl drobný konflikt, když mu mladá žena zapřela objednanou skleničku vodky. Nenechal si to líbit, byl u toho poměrně hlasitý. Stěžoval si sice oprávněně, ale tenkrát se nenosilo kydat jakoukoli špínu na sovětské soudruhy a soudružky,“ usmíval se Rousek.

Kanyza se tak po návratu dočkal pořádného „kartáče“ a na nějakou dobu musel zapomenout i na pořádnou práci. Tím spíš že většinu své kariéry fungoval jako herec na tzv. volné noze. „V době socialismu to bylo něco nevídaného. Přesto tak relativně v pohodě fungoval. Na druhou stranu po jeho ‚sovětské anabázi‘ mu to pak samozřejmě ještě přitížilo.“

Ani manželka s ním nehne

Není žádným tajemstvím, že Kanyza byl vždycky pro ženy jako magnet. Žádné aférky ani románky v jeho podání se ale nekonaly také proto, že byl už od roku 1977 se svou manželkou Žofií. I když byla dříve také herečkou, dnes se věnuje spíš ezoterice, na toto téma napsala i několik knih.

„Vždycky mu stála věrně po boku. I když samozřejmě prožívali i těžší chvíle. Jediné, v čem s ním nehnula ani ona, je kouření. Tady jsou zkrátka všechny dobře míněné rady i tlaky marné,“ dodal pro Čtidoma.cz s úsměvem Pavel Rousek.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Kristýna Hrušínská má pověst protekční holky. S manželem to ale vyhrála.

https://www.ctidoma.cz/clanek/osobnosti/kanyza-byl-obvinen-ze-spoluprace-s-stb-skandal-se-sovetskou-servirkou-zehlil-dlouho-78699
reklama
#český herec #osobnost #seriál Hospoda #Jan Kanyza
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.