Cestování s dětmi do zahraničí: Jaké doklady potřebujete?

Nezapomeňte při plánech na letní dovolenou pamatovat i na doklady!
Nezapomeňte při plánech na letní dovolenou pamatovat i na doklady!
analýza

Blíží se doba letních dovolených! Nezapomeňte nejen na své doklady, ale také na doklady svých dětí. Pokud se v létě chystáte na rodinné dobrodružství, je nejvyšší čas zajít na úřad! Co potřebujete, abyste mohli vycestovat s dítětem mladším 15 let? 

reklama

Doby, kdy byly děti zapisovány do cestovních dokladů rodičů, jsou dávno pryč. Každé dítě potřebuje pro cestu do zahraničí svůj vlastní doklad, a to buď občanský průkaz, nebo cestovní pas. To záleží především na tom, jakou destinaci pro svou cestu zvolíte. Pokud budete cestovat v rámci zemí Schengenského prostoru, zemí Evropské unie a dalších výjimek, stačí dítěti, stejně jako vám, pro tuto cestu občanský průkaz.

Za cestovní pas zaplatíte 100 Kč

Pokud však toužíte po cestě do dalekých krajin, bude dítě potřebovat cestovní pas. Za jeho vydání ve standardní lhůtě 30 dní zaplatíte na úřadě 100 Kč. Cestovní pasy vydávají obce s rozšířenou působností, v Praze to jsou například úřady městských částí. Můžete o něj požádat kdekoliv, podmínka trvalého pobytu již není zohledňována. Žádost můžete podat také na ministerstvu vnitra nebo zastupitelském úřadě. Pamatujte ale, že kde o něj požádáte, tam si ho pravděpodobně vyzvednete. Vydání na jiném úřadě je zpoplatněno 100 Kč. K žádosti budete potřebovat rodný list dítěte a občanský průkaz rodiče, který půjde pas vyzvednout.

Nezapomeňte doklad dítěti pravidelně měnit

Pamatujte na to, že fotografie dítěte by měla být na průkazech vždy dostatečně aktuální tak, aby z ní dítě bylo rozpoznatelné. Pokud se výrazně změní, jste povinni doklad vyměnit. Doba platnosti cestovního pasu je u dětí mladších 15 let stanovena na 5 let. Pokud potřebujete cestovní pas rychleji než ve lhůtě 30 dnů, máte možnost požádat o vydání pasu ve zkrácené lhůtě, v pracovních dnech do 24 hodin nebo do 5 pracovních dnů. S „rychlopasem“ jsou spojeny vyšší správní poplatky. Cestovní pas do 5 dní stojí 3 000 Kč, do 24 hodin potom 6 000 Kč.

Když vám stačí občanka

Od roku 2012 mohou děti získat svůj občanský průkaz již od narození, nikoliv až od 15 let. Doba platnosti dokladu je u občanů mladších 15 let s dobou platností na 5 let. Občanům starším 12 let, u kterých není možné dočasně pořídit otisky prstů rukou, s dobou platnosti na 1 rok.

Občanský průkaz vydá úřad do 30 dnů ode dne podání žádosti nebo ve zkrácené lhůtě za správní poplatek. Tu je stejně, jako u cestovních pasů, možno zkrátit na 5 pracovních dnů nebo dokonce do 24 hodin. O občanský průkaz můžete požádat na jakémkoliv úřadu bez ohledu na trvalý pobyt. 

"Žádost o vydání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě lze podat u ministerstva vnitra nebo u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností, v hlavním městě Praze u kteréhokoliv úřadu městské části Prahy 1 až 22. U občanského průkazu vydávaného ve zkrácené lhůtě je vydávajícím orgánem také ministerstvo vnitra, je-li u něj podána žádost o vydání občanského průkazu." uvádí ministerstvo na svých stránkách.

                                                                                                                    Zdroj: mvcr.cz, invia.cz

KAM DÁL: Hrozí vám v práci výpovědí? Na tohle si dejte pozor, máte svá práva.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/cestovani-s-detmi-do-zahranici-jake-doklady-potrebujete-69651
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.