Czernin: Domnívám se, že se prezident Zeman dopouští velezrady. Rozkrytí práce BIS by zdiskreditovalo její práci na léta dopředu

Zemanův krok by prý zdiskreditoval BIS na dlouhou dobu
Foto: Profimedia.cz
Zemanův krok by prý zdiskreditoval BIS na dlouhou dobu

Senátor Tomáš Czernin hodlá projednat postup prezidenta Miloše Zemana vůči BIS na nadcházející schůzi Výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost a na jednání Senátního klubu ODS a TOP 09. Požadavek prezidenta jde podle něj daleko za rámec informací potřebných k případným nutným rozhodnutím hlavy státu.

reklama

Naopak, rozkrytí práce BIS by podle Czernina poškodilo práci BIS na léta dopředu a zničilo by důvěryhodnost České republiky mezi demokratickými zeměmi. „Považuji to za otevřeně nepřátelský krok vůči vlastní zemi a velezradu.“

Lidé s vazbami na Rusko

Požadavek prezidenta Miloše Zemana na BIS, v němž prezident žádá konkrétní jména důstojníků i spolupracovníků ruské rozvědky operujících v ČR, druh informací i způsob práce a další utajované skutečnosti považuje senátor Czernin za nehorázný. „Informace tohoto druhu střeží každá tajná služba jako své největší bohatství. Jsou za nimi léta usilovné práce. Podléhají nejpřísnějšímu utajení i proto, že by jejich vyzrazení mohlo ohrozit bezpečnost státu,“ vysvětluje Czernin, člen senátního Výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost.

„Vzhledem k tomu, že jsou na nejvyšších místech v okolí prezidenta lidé bez bezpečnostní prověrky a lidé se silnými a neprůhlednými vazbami na Rusko, je krajně nepravděpodobné, že by se k informacím určeným prezidentovi, i třeba bez jeho vědomí, nedostali. Pak nejde o to zda, ale kdy se tyto informace do Ruska dostanou. To je alarmující i vzhledem k dlouhodobě nepřátelskému vystupování Ruské federace vůči České republice,“ dodává senátor.

Špatný signál pro naše spojence

Závažné riziko vidí také ve zhoršení vztahů s partnerskými tajnými službami demokratických států. „Bude to informace pro naše demokratické spojence: Česká republika je nedůvěryhodná a spolupracuje s Ruskou federací. To by znamenalo naprosté odstřižení od utajovaných informací demokratického světa, čímž by byla dosažena kritická míra rizika pro demokracii v naší zemi,“ obává se první místopředseda TOP 09.

Jako senátor hodlá podniknout kroky, které povedou k zastavení tohoto rizika. „Na nadcházejícím jednání Výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost chceme diskutovat oprávněnost prezidentova požadavku. Stejně tak hodlám toto téma otevřít na jednání senátorského klubu ODS a TOP 09, protože se domnívám, že Miloš Zeman se svými kroky dopouští velezrady a je na místě začít debatovat případné kroky Senátu,“ nastiňuje své úmysly senátor Tomáš Czernin.

KAM DÁL: Středočeský radní Hrabánek: Testování v domovech seniorů mělo začít dříve, pro klienty je to nápor na psychiku.

reklama
#Miloš Zeman #BIS #ruští špioni #napojení na Rusko #hrad #Tomáš Czernin #TOP 09

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.