Dotace na vaši čističku? Proč ne!

Čistá voda, to je to, oč tu běží!
pixabay.com
Čistá voda, to je to, oč tu běží!

Nový dotační systém přeje výstavbě domovních čistíren odpadních vod! Pokud bydlíte v malé obci, je vaše žádost už skoro schválená.

reklama

Dotace je škoda nevyužít, zejména, když nám stát tímto způsobem umožňuje udělat něco dobrého pro životní prostředí. Největší výhoda pak spočívá v tom, že na tom můžete dost vydělat. 

"Staré jímky a septiky často významně přispívají ke znečištění podzemních i povrchových vod," vysvětluje ekoložka Petra Bílková. Ministerstvo životního prostředí má zájem na tom, aby se kvalita vody naopak zvyšovala, proto zavedlo dotační program, který běží už od 1. listopadu 2016. V rámci programu se rozdělí 100 milionů korun. 

„Chceme podpořit nakládání s odpadními vodami tam, kde není možné efektivní řešení na centrální čistírně odpadních vod. Jde nám o takzvané decentralizované čištění, které je za určitých podmínek efektivnější než nákladná výstavba rozlehlých stokových systémů,“ upřesňuje ministr životního prostředí Brabec důvody zavedení programu. 

Čerpání dotace má však svoje podmínky, k čističce musí být napojeno minimálně 30 % z obyvatel obce, kteří dosud napojení k žádné stokové síti nejsou. Pochopitelně musí být z jedné ucelené místní části. 

Dotace na jednu domácí čistírnu se pohybuje v rozmezí od 100 do 240 tisíc korun, záleží na počtu napojených obyvatel. Dotace kryje až  80 % z celkových způsobilých výdajů projektu. (Včetně například projektového řízení nebo nákupu technologie a instalace.) Dalších 10 let se pak bude monitotovat činnost čističky. 

 

reklama
#dotace #čistička #dotační program #odpadní voda

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.