Dům hrůzy potřebuje rekonstrukci za 70 milionů. Kde je ale vzít?

Dům hrůzy na Masarykově náměstí. Dotace už jsme dvakrát nedostali.

Brandýský "dům hrůzy" číslo popisné 98 je ruinou, která hyzdí náměstí. To je fakt, o který už se snad ani nikdo nepře. Město by opravovat chtělo, jenže zatím nedostalo požadovanou dotaci. Proč to tak je a najde se nakonec soukromý investor, který bude mít volných 70 milionů na opravu?

reklama

Jakmile se domy v památkové zóně dostanou do stavu, kdy jde už spíše o ruinu než o dům, je situace opravdu kritická. Pomoci mohou jen miliony z dotací nebo soukromý investor, kterému nebude líto peníze investovat do rekonstrukce. 

Dva roky a nic, proč nejsou dotace?

Z pohledu obyvatel Brandýsa nad Labem se však v řešení situace s domem hrůzy nikam nepokročilo dlouhé dva roky. "Neudělalo se vůbec nic," myslí si místní obyvatel Ladislav Kotek a pokazuje na to, že město nejspíš žádalo o dotace špatně, když se to dvakrát nepovedlo. 

Město v roce 1992 dům prodalo za 2,2 milionu korun, protože tehdy byl ještě obyvatelný. Jenže v roce 2010 muselo už úplnou ruinu odkoupit za 10,8 milionů zpět. Během osmnácti let byl přitom téměř na zřícení. 

Město se pokoušelo situaci řešit pomocí žádostí o dotace už v roce 2014, jenže neuspělo. Projekt skončil "pod čarou" a žádné peníze nepřišly. Dotace přitom město zkoušelo získat přes projekt zaměřený na spolkové domy a šance tak měla být celkem vysoká. Kraj však už tenkrát měl podobných žádostí daleko víc, než byl schopen uspokojit

Letos se pak objevila nová možnost a svitla naděje na získání dotací na rekonstrukci. Vše díky projektu, který je zaměřen na komunitní centra, která by podporovala zaměstnanost v oblasti a poskytovala sociální služby.

Zastupitelé tedy upravili původní projekt a museli provést i škrty, protože oproti návrhu z roku 2014 by musela celá rekonstrukce podstatně zlevnit. Problém je však v tom, že původní zamýšlený dotační titul pro rok 2017 (komunitní centra) byl zatím ze strany Ministerstva pro místní rozvoj bez náhrady zrušen. 

Co teď?

"Město nyní musí najít pro objekt využití. Hledáme i případného investora, který by mohl dům na brandýském náměstí zrekonstruovat," vysvětluje postoj města místostarosta Hynek Homolka. Je však pravděpodobné, že vzhledem k tomu, že dům je pod ochranou památkářů, bude rekonstrukce drahá. Zatím jsou náklady odhadnuty na 70 milionů. 

reklama
#město #rekonstrukce #opravy #dotace #Brandýs nad Labem #Dům hrůzy #změny

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.