Evropa letí prozkoumat Slunce. Sonda má pořídit snímky obou pólů

Sonda pořídí fotografie obou pólů
Sonda pořídí fotografie obou pólů

Sondu Evropské kosmické agentury (ESA) Solar Orbiter, která bude zblízka zkoumat Slunce, vynese raketa Atlas V do vesmíru z Mysu Canaveral na Floridě 6. února brzy ráno evropského času. Termín startu na svém webu oznámila ESA v článku věnovaném přípravám k letu po nedávné přepravě sondy z Evropy na Floridu.

 

reklama

Solar Orbiter bude zkoumat hvězdu naší planetární soustavy z řady hledisek. Z oběžné dráhy podobné dráze planety Merkuru bude zjišťovat, co způsobuje sluneční vítr a jak vzniká koronální magnetické pole.

Bádání se zaměří i na sluneční plazma, na heliosféru a na sluneční erupce. Sonda má také pořídit první snímky obou slunečních pólů. Aby se dostala na patřičnou oběžnou dráhu, využije při letu opakovaně gravitaci Země a Venuše.

Cíle projektu?

Jedním z cílů mise je získat další potřebná data o tom, jak sluneční aktivita ovlivňuje vesmírné prostředí v oblasti vnitřních planet sluneční soustavy, k nimž patří Merkur, Venuše, Země a Mars. Tyto informace jsou důležité pro pochopení účinků "kosmického počasí" na Zemi.

Solar Orbiter a další potřebná zařízení dopravil nákladní letoun z Německa do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě 1. listopadu. Pak začaly předletové testy sondy a vědeckých přístrojů, aby byla prověřena funkčnost různých systémů.

Sonda bude vybavená měřicími přístroji, které poskytly Velká Británie, Španělsko, Belgie, Francie, Německo, Švýcarsko, Itálie a USA. České firmy a vědecké ústavy se účastnily přípravy pěti zařízení pro Solar Orbiter a na sluneční misi spolupracuje také Akademie věd ČR a Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/evropa-leti-prozkoumat-slunce-sonda-ma-poridit-snimky-obou-polu-54896
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.