Fotogalerie: Zvolské děti připravují masopust

Děti spolupracují při vytváření masopustních masek

Pod vedením paní Lenky Netopilové vytvářely děti v keramickém kroužku masky pro výzdobu obce při tradičním masopustu, který ve Zvoli proběhne 13. února.

reklama

Keramický kroužek probíhá na Základní škole Zvole čtyřikrát týdně. Ve středu odpoledne ho mají děti z prvních a druhých tříd a na námi navštívené hodině jich bylo třináct.

Vytváření obličeje

Nejprve se děti naučily základy anatomie lidské hlavy, tvar očí, nosu a úst. Pak vyválely z hlíny placku a vyřízly z ní ovál. Ze zmačkaných novin vytvořily bochánek a na něm obličejovou masku dotvarovaly. 

Vypalování v peci

Hotové výtvory budou příštích čtrnnáct dnů vysychat a pak se v peci přežehnou na 900 stupňů. Pak je děti namalují barevnými glazurami a nakonec budou znovu vypáleny.

Ćtěte také: Boží hod ve Zvoli patřil vánočním koledám 
(v tomto článku najdete foto keramického betlému od zvolských dětí)

Masopustní výzdoba

Hotové keramické masky budou ještě polepeny vlnou na místo vlasů a vousů. Při masopustu pak budou sloužit jako výzdoba obce na plotech a dalších veřejných místech. Pro  masopustní průvod pak budou školáci dělat papírové masky při kroužcích a výtvarné výchově.

Kdo zachrání medvěda?

Ve Zvoli se na masopustní průvod sejde obec v sobotu 13. února v deset hodin dopoledne před školou. Půjdou obcí v maskách po zastávkách ve staveních, kde dostanou přichystané koláče. V čele půjde medvěd, kterého může zachránit polibkem čistá panna. Odpoledne mají slavnost děti v hospodě na hřišti a dospělý budou slavit v místní škole.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/fotogalerie-zvolske-deti-pripravuji-masopust-19593
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.