Jde o vtip? Komunista Zdeněk Ondráček a jeho medaile za mlácení obuškem

Kam až může zajít drzost některých něktrých vyvolených?
Foto: Ceskatelevize
Zobrazit fotogalerii (4)
Kam až může zajít drzost některých něktrých vyvolených?

Ocenění komunistického poslance Zdeňka Ondráčka zní jako nepovedený aprílový žert. Muž, který obuškem potlačoval studentské demonstrace během tzv. Palachova týdne v roce 1989, se dnes může pyšnit medailí “Za vlast a svobodu”. Opravdu žijeme v zemi, kde si vážíme lidí, co silou zadusili svobodu projevu?

reklama

Český svaz bojovníků za svobodu definitivně pohřbil smysl svojí existence. Organizace, která vznikla v roce 1990 přejmenováním Českého svazu protifašistických bojovníků, primárně sdružovala účastníky národního odboje ve druhé světové válce a jejich pozůstalé či sympatizanty.

Dnes je předsedou Jaroslav Vodička, bývalý člen pohraniční stráže a spolupracovník StB. Není tak překvapením, že se pod jeho vedením může uskutečnit do očí bijící omyl, jako je ocenění Zdeňka Ondráčka medailí “Za vlast a svobodu”. Čin, který zásadně pošlapává odkaz opravdových hrdinů, je zvráceným odrazem dnešní lhostejné společnosti. Jak je možné, že se to v zemi se 40letou zkušeností s totalitním režimem může stát?

Hvězda Ondráček

V pomalu umírající KSČM v posledních letech září kontroverzní osobnost poslance Zdeňka Ondráčka, který své sympatie k minulému režimu nezastírá, ba naopak.  Zločiny komunismu zlehčuje a nezdráhá se minulost v totalitě popsat jako období, kdy jsme žili v jednotě a tehdejší fungující mechanizmy se dnes musí složitě napravovat.

Jedna z hlavních kontroverzí, která poslance KSČM (členem od roku 2014) nechvalně “proslavila”, pochází z roku 1989. Sám stál jako příslušník Pohotovostního pluku SNB proti demonstrujícím studentům během tzv. Palachova týdne a v rozhovoru pro časopis Mladý svět z prosince 1989 přiznává, že mlátil lidi obuškem, včetně jedné mladé dívky. Za zmínku také stojí jeho zahraniční aktivity ve východní Evropě. Před dvěma lety se s dalším poslancem KSČM vydal na území ovládané proruskými separatisty. Sám s nimi otevřeně sympatizuje a kritizuje Ukrajinu, kam má oficiálně zakázaný vstup.

Na jednoho až příliš

Zdeněk Ondráček vzbuzuje pozornost i díky zavádějícím informacím, které sdílí na svém facebookovém profilu. Pravidelně zde hrozí válkou, kterou vyvolá USA, a naše členství v NATO považuje za obrovský omyl. Rusku zavázaný Ondráček dokonce dokázal zaplnit Václavské náměstí, když se lidé hromadně vyjádřili v ulicích proti jeho zvolení předsedou Komise pro kontrolu činnosti GIBS. Pod tlakem okolností sám z této funkce odstoupil. Nedávno se poslanec Ondráček veřejnosti připomněl poplašnou zprávou o úmyslném otrávení 60 lidí zkaženým kebabem v Hradci Králové. Reálně však nepochopil nadsázku z vysílání rádia Impuls.

Zdeněk Ondráček ve svém ideologickém smýšlení jen navazuje na svého otce, který byl v minulosti členem ústředního výboru KSČ. Ten v dokumentu České televize otevřeně hovořil o svých názorech. Prahu podle jeho ženy měli během listopadové revoluce oplotit a nechat vychcípat, okupace v roce 1968 byla záchrana socialismu a Milada Horáková se přece ke své vlastizrádné činnosti přiznala.

Zbytečná organizace, bohužel

Český svaz bojovníků za svobodu je dlouhodobě kritizován jako organizace, ve které někteří členové navazují na komunistickou ideologii a politický extremismus. Hlas, který organizace ve veřejném prostoru získává, je zcela skandální a výroky některých jejich členů hraničí s xenofobií a rasismem. Osoby jako Jaroslav Vodička by neměly udělovat žádná vyznamenání a už vůbec by se neměly vyjadřovat při příležitostech terezínské tryzny a jiných pietních událostí.

Oceněním “komunistické mlátičky” Zdeňka Ondráčka se tento svaz stal s plnou platností zcela zbytečnou organizací.Svoboda totiž v jejich rukou pláče a krvácí, ale s tím bychom se neměli smířit. O to víc, když je potřeba vyzdvihnout opravdové hrdiny, kteří si organizaci vedenou diletanty a bývalými členy StB rozhodně nezaslouží. 

Babiš není Nicholas Winton aneb jak bezcitná umí být česká politika. Více čtěte zde.
reklama
#komunismus #vyznamenání #medaile #zásluhy #Český svaz bojovníků za svobodu

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.