Keltové a Germáni v týdnu české historie

Z kovu jsou klíče i zámky
Z kovu jsou klíče i zámky

Odkazu starých Keltů v naší zemi, přesněji řečeno ve Stradonicích, jsme se věnovali hned dvakrát. Bohužel, kromě éry vysoce kulturních lidí, se nám připomenula doba, kdy nás obsadili cizinci, tentokrát kmeny germánské. Český národ se naštěstí vždy vzchopil a budoval svou kulturu, mezi jinými též filmový průmysl.   

reklama

V pondělí jsme nepřímo navázali na články z předchozího týdne, když jsme hledali poklad,

respektive jsme přinesli zprávu o dávném nálezu keltských mincí ve Stradonicích. Bohužel, okolnosti historickému bádání příliš neprospěly, naopak mu spíše uškodily. Jako bonus se téhož dne na stránce objevil další článek o pokladu a tejmstvích Vyšehradu.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S úterým bohužel přišla smutná povinnost vzpomenout na výročí 15. března 1938, tedy dne, kdy v českých zemích začala nacistická okupace. Z úsvitu civilizace jsme se tak vlastně dostali do období navrátivšího se barbarství.  

 

 

 

 

 

 

Středa znamenala návrat do Stradonic. Pradávní Keltové nám zde zanechali něco většího než

mince, totiž pozůstatky po svých osadách - oppidech. Stradonické oppidum je významné svojí podobností se  vzdáleným příbuzným ve Francii.     

 

 

 

 

 

 

Ve čtvrtek jsme zvolili zábavnější téma. Vrátili jsme se na počátek československého filmového průmyslu v Barrandově, vystavěném bratry Havlovými.    

 

 

 

 

 

Páteční lekce dějin již potřetí přinesla popis řemesel, tentokrát práci s kovy. Které obce

byly největšími mistry ve zpracovávání železa a bronzu?  

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/keltove-a-germani-v-tydnu-ceske-historie---21962
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.