Klíšťová sezona startuje: Přisát se na vás může i ve městě

Nejlepší obrana proti klíšťové encefalitidě je očkování
Foto: Pixabay.com
Zobrazit fotogalerii (3)
Nejlepší obrana proti klíšťové encefalitidě je očkování

Aktivita klíšťat po tuhé zimě stoupá strmě nahoru. Kde byste si měli dávat pořádný pozor? A proč stále věříme mnoha mýtům a fámám, které jsou s těmito roztoči spojené? 

reklama

Většina z nás považuje přisáté klíště za drobnou, možná trochu nechutnou nepříjemnost. Jenže jedno klíště vám dokáže zničit zdraví, dokonce i život. Podívejme se na nemoci, které klíšťata přenášejí, a na místa, kde se vyskytují. 

Jen v loňském roce onemocnělo klíšťovou encefalitidou 565 lidí. 

Aktuální přehled

Letos jsou klíšťata velmi aktivní už od prvních teplých dní. Z přehledů je přitom jasné, že nejvíce rizikové jsou střední Čechy a jižní Morava. Český hydrometeorologický ústav vydává pravidelnou předpověď aktivity klíšťat.  

Čím vyšší je stupeň aktivity, tím vyšší je riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem. Ruku v ruce s tím samozřejmě roste i riziko nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou. Do konce tohoto týdne je jasné, že si musíte dávat pořádně velký pozor. O nadcházejícím víkendu se křivka rizikovosti dokonce dostane do nejvyššího bodu. 

Až čtvrtinu případů klíšťové encefalitidy v Evropské unii má na svědomí Česká republika. 

Kde jsou ve Středočském kraji?

Pokud jde přímo o boreliozou nakažená klíšťata, Středočeský kraj se pohybuje někde mezi deseti a dvaceti procenty nakažených. Nejkritičtější situace je přitom na Kutnohorsku.

Klíšťová encefalitida je potom nejrozšířenější na Mladoboleslavsku, Kolínsku a Benešovsku. Ehrlichióza nás nejvíc ohrožuje v Praze, Benešovsku a Kutnohorsku. Podívat se můžete i přímo na svůj region.

Nenecháváme se naočkovat

Podle průzkumu společnosti STEM/MARK 65 % lidí ví, že vhodnou prevencí proti klíšťové encefalitidě je očkování, ale očkovat se nechalo jen 24 %. V okolních státech je přitom počet naočkovaných podstatně vyšší. 

"Jestli jste mimo domov několik hodin, měli byste prohlédnout tělo a oblečení a hledat lezoucí i přisátá klíšťata. Snížíte tak riziko nákazy nebo alespoň množství přisátých parazitů. Z hlediska klíšťové encefalitidy zkrátka nestačí kontrola až na konci dne," vysvětluje epidemiolog Rastislav Maďar. Děti sice klíšťovou encefalitidu zvládají lépe než dospělí a často vyváznou bez trvalých následků, přesto je nutné je dobře chránit. 

Mýty, kterým věříme

  • Přisáté klíště nejdříve potřeme olejem či krémem - tím, že klíště potřete, vlastně zapřičiníte, že se začne dusit a "zvracet" nakažené sliny do vašeho krevního oběhu. Tak se dostane infekce do těla.
  • Klíště kroutíme proti směru hodinových ručiček - parazit nemá místo kusadel závit. Zbytečným kroucením často utrhneme klíštěti hlavičku. Klíště je nutné vyjmout celé právě i s hlavičkou!
  • Města jsou bezpečná - možná si myslíte, že ochranu potřebujete, jenom když vyrazíte do přírody. Jenže klíště snadno chytíte i ve městě. Někdy stačí parazitovi nízká tráva nebo si jen sednout na lavičku v parku či pohladit svého psa. 
reklama
#nemoci #encefalitida #klíště #klíšťata #klíšťová encefalitidy #mazlíčci #repelent #chytit

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.