Magistráte, kde je slíbené metro, tramvajové linky, okruh či parkoviště? A další průšvih už se blíží

Současné vedení pražského magistrátu neprožívá dobré období. Tedy ono je to dost prekérka celé období pod taktovkou Adriany Krnáčové. Ale co se teď děje, z toho už začíná i ten obyčejný selský rozum stát. A teď to vypadá na další botu kolem opravy Juditiny věže.

reklama

Když se podíváme na poslední roky práce pražského magistrátu, není to žádná sláva. Jen namátkou - ze slibovaného začátku stavby metra D není nic. Okruh není stále vyřešen, záchytná parkoviště neexistují, v parkovacích zónách je chaos, lávky a mosty nám padají na hlavu, nové tramvajové trati jaksi nejsou, komunikace se opravují chaoticky a neefektivně (příkladem budiž ucpaný Žižkov) a tak dále. ANO, Praze opravdu není líp.

Hrůza a děs, dalo by se říci, ze slibů nezůstalo prakticky nic. Dobíjecí lavičky za miliony v parcích dojem opravdu nenapraví. Navíc se na magistrátu snaží maskovat vlastní neschopnost například tím, že se dělají nesmyslné kroky proti názoru odborníků i veřejnosti například uzavřením terasy na Budějovické. Teď je tu návrh opravy Juditiny věže. Zase poněkud zvláštní a proti odborníkům.

Juditina věž neboli Malostranská mostecká věž je nižší ze dvou věží, které tvoří bránu z Karlova mostu na Malou Stranu. Stavba byla součástí Juditina mostu, který stál na místě dnešního Karlova, a vznikla v románském slohu ve 12. století.

Je to celé nesmysl

Klubu Za starou Prahu se podoba rekonstrukce Juditiny věže Karlova mostu, kterou chystá Praha 1 a která počítá s komerčně-turistickým využitím prostor a vystěhováním klubu, jenž od roku 1927 ve věži sídlí, nelíbí. Klub souhlasí s částečnou rekonstrukcí věže. Jeho členové ale tvrdí, že se kvůli zmíněné opravě marně domáhají komunikace s vedením radnice. 

Radnice Prahy 1 v minulosti uvedla, že smlouva s klubem, která je uzavřena do roku 2093, bude platit i po rekonstrukci a vystěhování se týká pouze na dobu oprav. Podle předsedkyně Klubu Za starou Prahu Kateřiny Bečkové návrh na přestavbu věže s klubem ale nepočítá. "Byli bychom rádi, aby s námi Praha 1 začala jednat, nelze nás jen tak vystěhovat. Ve věži máme i sbírky a knihovnu," uvedla Bečková.

Magistrát se nevypořádal s námitkami

Plánovaná rekonstrukce se zatím odložila, protože památková inspekce ministerstva kultury zrušila rozhodnutí pražských památkářů, bez kterého opravy nemohou začít. Magistrát se podle inspekce dostatečně nevypořádal s námitkami, které proti chystané podobě oprav vznesl Národní památkový ústav.

Odborníci Klubu Za starou Prahu jsou přesvědčeni, že věž vyžaduje pouze šetrné a relativně jednoduché zásahy, údržbové práce, odborné restaurování částí fasády a podobně. Informace radnice Prahy 1 o tom, že by se věž mohla naklonit, střechou protéká a krov je napadený dřevomorkou, nemají podle nich oporu v posudcích. Podle mluvčí radnice Veroniky Blažkové ale v případě zdržení oprav hrozí nevratné poškození stavby.

"Zástupci městské části naopak nemluví o tom, že projekt může v důsledku věž poškodit. Z předložené studie totiž vyplývá, že věž má být upravena na komerční turistický provoz. Takové využití by ale celá řada autentických prvků nepřežila," uvedli zástupci klubu. Podle nich by v případě turistického provozu byla nejistá budoucnost cenného vybavení věže. Větší nápor návštěvníků by například nemuselo vydržet renesanční schodiště, jedno z mála, které přežilo požár Malé Strany v roce 1541. Je možné, že vládu hnutí ANO už ale nepřežije...

Magistrát nechal roky chátrat majetek, teď ho chce zbourat. Proč jde proti zájmům lidí? Čtěte zde.
reklama
#magistrát #metro D #tramvaje #linky #opravy #rekonstrukce #sliby #ANO

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.