Odborníci varují před pořizováním štěňat: Nejsou hračkou na dobu koronaviru, kterou pak odhodíte

Nepořizujte si psa, dokud si o něm nezjistíte alespoň základní informace
Nepořizujte si psa, dokud si o něm nezjistíte alespoň základní informace

V době pandemie nemoci covid-19 stoupla poptávka po štěňatech psích plemen s "plochými obličeji" - jako jsou francouzští buldočci, buldoci nebo mopsové, uvedl britský klub chovatelů. Tento trend přiměl skupinu odborníků na psí zdraví a péči o ně, aby vydali varování - lidé by se podle nich měli "zastavit a zamyslet", než si pořídí psa podobného druhu.

reklama

Bachycefalická, neboli krátkolebá plemena psů, pro která je typický krátký čenich budící dojem plochého obličeje, mohou trpět celou řadou zdravotních problémů včetně potíží s dýcháním, očima, páteří a kůží. Podle britské Brachycefalické pracovní skupiny (BWG), kterou tvoří odborníci z řad veterinářů, záchranných skupin, vědců i chovatelů, má nárůst poptávky po těchto psích plemenech na svědomí jedny z nejnaléhavějších problémů v rámci péče o psy ve Velké Británii.

Zdravotní problémy jsou evidentní

V Británii je aktuálně nejoblíbenějším psím plemenem francouzský buldoček. Poptávka po nich i dalších podobných plemenech sice začala v roce 2019 klesat, ale pandemie a karanténní opatření znamenala obrat trendu a nové zvýšení poptávky.

Za karantény vystoupal na internetu počet vyhledávání fráze "pořídit psa" na historické maximum a mezi nejčastěji vyhledávané patřilo sousloví "francouzský buldoček". Vyhledávání štěňat francouzského buldočka přes stránky klubu chovatelů se v dubnu a květnu letošního roku zvýšilo o 225 procent v porovnání se stejným obdobím loňského roku.

Kromě zdravotních problémů, ke kterým jsou brachycefalická plemena náchylná, BWG znepokojují také prakticky bezskrupulózních chovatelů a zprostředkovatelů, kteří zneužívají vysoké poptávky a množí žádaná plemena v často zoufalých podmínkách.

„Máme obavy, že někteří kupci plně nezváží, anebo možná ani nevědí, jaký dlouhodobý závazek s sebou nese pořízení psa, a především krátkolebého plemene,“ řekl předseda BWG Dan O'Neill. „Je životně důležité, aby se lidé na chvíli zastavili a zamysleli, než si jednoho z těchto psů pořídí.“

Zjistěte si informace

Než aby se rozhodli impulzivně nebo si vybrali psí plemeno podle toho, jak je populární, roztomilé nebo v módě, měli by si o něm lidé nejprve zjistit alespoň základní informace.

„Je pravda, že některá krátkolebá plemena mají často velmi milé rysy a vlastnosti. Ale opravdu chcete přispívat ke krizi, kdy jsou tisíce štěňat odchovávány v hrozivých podmínkách, jen aby se uspokojila poptávka?“ uvedl O'Neill. Pokud se skutečně rozhodnete koupit štěně, snažte se najít zkušeného a zodpovědného chovatele a připravte se na to, že si na své štěně budete muset nějakou dobu počkat, dodal.

KAM DÁL: Dětská obezita je děsivý trend. Vina je i na straně rodičů a státu, následky mohou být doživotní.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/odbornici-varuji-pred-porizovanim-stenat-nejsou-hrackou-na-dobu-koronaviru-kterou-pak-odhodite-60946
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.