Opět přibylo exekucí: Češi si stále více půjčují, k dispozici mají už téměř padesátku bank

Češi si stále více půjčují

Je to smutné. Ačkoliv se tuzemské ekonomice daří stále více, peněženky Čechů to moc nepociťují. Alespoň ne ty středně a nízkopříjmových. Jedním z důkazů je opětovný nárůst lidí zatížených exekucemi, kterých už je u nás téměř jeden milion. Celkově tedy dluží skoro každý desátý Čech. K dispozici jim je i rekordní počet bank na českém území, který dosáhl už počtu padesát.

reklama

Počet bankovních institucí se na českém území v posledním roce opět rozšířil. Češi mají možnost si nejen ukládat, ale i půjčovat již od padesáti společností. Vyplývá to alespoň ze statistik České národní banky, které byly zveřejněny začátkem letošního roku. Pro srovnání, ještě před deseti lety byla v ČR registrována čtyřicítka bankovních ústavů, před osmnácti lety pak o 25 % méně. 

Dlužíme skoro 240 miliard

Podle Moniky Petráskové z České bankovní instituce je ale počet bank na množství obyvatelstva i podnikatelů v rámci Evropské unie obvyklý. Dokonce to podle ní nese i řadu pozitiv. "Výhodou může být, že díky počtu bankovních institucí je trh stále více konkurenční." S tím by měly být spjaty i nižší poplatky u běžných účtů či vyšší spořicí úroky pro klienty na spořicích účtech. Naopak nižší úroky by měly zaznamenat také spotřebitelské úvěry.

Průměrný vymáhaný dluh na jednoho člověka byl v roce 2017 ve výši 277 tisíc korun.

V Česku však přibylo jen v roce 2017 více jak 30 tisíc lidí zatížených exkucemi. V celkovém součtu tak dluží již každý desátý Čech. Celková dlužná suma je pak téměř 240 miliard korun. Nelichotivá data jsou i u obyvatel s více než třemi exekucemi, těch je už necelých 500 tisíc. Deset a více exekucí má v České republice pak přes 150 tisíc obyvatel.

Trend posledních let - půjčky

Bankovní domy sice v posledních letech stále více hlídají "problémové klienty," i přesto lidí s dluhy stále přibývá. Podle bankovních expertů si Češi mohou za mnohdy vysoké dluhy sami. "Jako národ nejsme zvyklí si šetřit, a to ani do budoucnosti, ani na konktétní nákup, jako to bylo ještě před několika lety. Jsme s nákupem poměrně netrpěliví a mnohdy si půjčujeme zcela bez rozmyslu," dodává za Českou bankovní asociaci Pavel Štěpánek. 

Nejvíce si lidé půjčují je na severu Čech, nejméně naopak v Praze.

Nejvíce na severu Čech, nejméně v Praze a středních Čechách. Největší počet zadlužených obyvatel je dle dostupných údajů na severu Čech, konkrétně v Ústeckém kraji a také na Zlínsku. Ve středních Čechách je situace pozitivnější - míra zadluženosti obyvatel je po Praze druhá nejnižší. 

reklama
#banky #lidé #finance #dluhy #jak ušetřit peníze #exekuce

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.