Piráti po odchodu Bartoše: Kdo zachrání stranu před rozpadem a povede ji dál?

Ivan Bartoš nebyl příliš vidět. Měl toho poslední dobou po krk, říká politolog
Ivan Bartoš nebyl příliš vidět. Měl toho poslední dobou po krk, říká politolog

Kapitán pirátů se topí, velení lodi složilo funkce, prohráli už třetí volby. Po odstoupení Ivana Bartoše začíná boj Pirátů o jejich politický život. Najít nového lídra strany bude extrémně těžké, říká pro redakci ČtiDoma Jan Charvát, politolog z Karlovy univerzity. Vyjmenoval několik kandidátů, kteří by připadali v úvahu. Může se však také stát, že strana bez Ivana Bartoše už nedokáže pokračovat dál.

reklama

Bartošovi zlomila vaz digitalizace stavební řízení, kterou tvoří za pár stovek milionů ač měla stát v podobě, kterou představilo hnutí ANO, dvě miliardy. „V té poslední době nebyl Ivan Bartoš pořádně vidět, od toho momentu, kdy se stal ministrem, se stal tak trochu neviditelným," hodnotí Bartošovo agažmá ve vládě politolog s tím, že předsedovi strany by se to z marketingového pohledu stát nemělo.

Strana může i zaniknout

„Měl na ministerstvu těžkou práci, ale nemůže si vybrat jenom jedno - být předsedou nebo ministrem vlády," líčí těžkou pozici teď už bývalého předsedy. „Z pohledu spousty voličů je Pirátská strana primárně spojená s Ivanem Bartošem, takže v momentě, kdy odchází, tak má řada pocit, že ta strana končí," říká politolog a připouští, že do určité míry by to v případě Pirátů mohla být pravda. „Ale automatické to rozhodně není," dodává Charvát. „Teď bude nejvíce záviset na tom, koho si ta strana zvolí. Já si myslím, že to vůbec nebude jednoduché rozhodování," říká. 

Lipavský není na řadě, moc mluví

Ačkoliv z řady míst zaznělo jméno Jana Lipavského, ten sám se nechal slyšet, že podobné místo pro něj není. „Nemyslím si, že jsem vhodný kandidát na předsedu. Piráti potřebují osobnost, která tu stranu sjednoti. Z určité zkušenosti už vím, že já takovou osobností nejsem," řekl pro iRozhlas. „Nejsem si jistý, jestli by byl reálně dobrým lídrem," naráží charvát na Lipavského nedávný výrok „Musíme se zbavit komoušů a vypnout fórum." Tak by podle něj skutečně sjednocující předseda mluvit neměl.

Hřib dokázal v Praze hodně

Dalším na seznamu je bývalý pražský primátor Zdeněk Hřib. „Ten je relativně známý, nevím vůbec, zda by o to místo usiloval. Co je bez diskuze je to, že na pražském magistrátu oproti celé řadě dalších ukázal, že dokáže věci řešit a zároveň být obratný politik," říká politolog. „V pozici, kterou si doslova vyboxoval i teď, si podle mě spousta lidí myslí, že je pořád primátor, protože reálný primátor (Bohuslav Svoboda z ODS, pozn. red.) prostě není vidět." Hřib je tak rozhodně jednou z dalších tváří, která by přicházela v úvahu.

Další jména

Politolog zmiňuje i Janu Michailidu, která se však podle něj v současné debatě vyjádřila, že nepokládá za nejrozumnější, aby na předsednictvo strany odstoupilo. „Takže nevím, zda by do toho šla," říká Charvát. Zmiňuje také Mikuláše Ferjenčíka a ostravskou členku strany Zuzanu Klusovou. Tam se však jejich šance neodvažuje odhadnout přesněji, jen zmiňuje, že rozhodně nejsou velké. „Mohl by to být také prostor pro Lukáše Wagenknechta, ale i další lidi. Tím ale končí výčet mediálně známějších pirátů, kteří mají větší šanci aby oslovili veřejnost," dodává. Politolog mezi kandidáty nezmínil Olgu Richterovou. Ještě nedávno jí byla plná sněmovna, plná televize, plné noviny a dnes jako by neexistovala. Přitom se považovala za reprezentantku pirátských hodnot v sociální oblsti. Otázkou ale je, jaké vlastně piráti mají hodnoty.

Piráti dusí nové tváře

Podle politologa to ukazuje na problém českých stran: velmi malý počet členů, ze kterých by mohly vybírat a také neochota vedení, které nechce „nechat vyrůst" nové kádry a tváře, dokud nezjistí, jako Piráti teď, že prostě nemají žádné krajské lídry. „Úspěšní byli jen v Plzni a co vím, tak tam je ta strana také ostře rozdělená," dodává Charvát. Boj o předsedu Pirátů tak podle něj může ještě být pořádným překvapením.

https://www.ctidoma.cz/clanek/publicistika/pirati-po-odchodu-bartose-kdo-zachrani-stranu-pred-rozpadem-a-povede-ji-dal-79200
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.